L'enquesta que ha presentat aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) remou el mapa polític català d'una manera significativa si ara se celebressin eleccions al Parlament de Catalunya. En primer lloc, l'acord polític que hi ha a la Cambra catalana entre Junts pel Sí i la CUP podria en la majoria dels supòsits no ser suficient per garantir-se la majoria absoluta. La plataforma política creada per per Convergència, Esquerra, Demòcrates, els socialistes de MES i independents per presentar-se a les eleccions del 27S podria perdre entre quatre i sis escons dels 62 amb què compta en l'actualitat. Aquesta situació, unida a la d'una estabilitat electoral dels cupaires, faria molt difícil la majoria absoluta encara que ambdós blocs la volguessin repetir.

La causa principal del desgast és que Convergència continua perdent força electoral i es mostra incapaç de retenir el seu electorat. La sortida d'Artur Mas de la presidència de la Generalitat, l'escàs temps que ha passat des de l'arribada de Carles Puigdemont, el desacord de la formació amb les classes mitjanes de la societat catalana, la pèrdua de perfil ideològic i el més absolut desconeixement de quines són les seves línies vermelles, les incerteses d'un congrés del qual encara s'en desconeix el seu veritable abast i el degoteig de casos de corrupció que sobrevola sobre el partit són ara com ara massa obstacles per recuperar espai electoral. Esquerra, amb els deures fets, la supera àmpliament, per exemple, si tornessin a repetir-se les eleccions a Espanya el 26 de juny. L'encreuament d'ambdues enquestes reflecteix, per tant, clarament que el problema és del centre independentista i no de la seva esquerra.

La segona nota de l'estudi demoscòpic continua sent la fortalesa d'En Comú Podem, que acaba impulsant d'una manera important la seva franquícia al Parlament, Catalunya Sí que Es Pot. fins a doblar els seus actuals onze diputats. Caldria veure, arribat el cas si aquest vaticini és fruit de l'actual bombolla informativa que situa la política espanyola per davant de la catalana donada la incertesa sobre la legislatura i la formació del nou govern o, al contrari, si s'està donant un cert penediment de l'electorat d'esquerres per l'escassa força que els va atorgar en els comicis del 27 de setembre. Encara que no hi haurà eleccions a Catalunya fins a finals del 2017 o principis del 2018 serà interessant veure en quina mesura una agenda política més catalana en els propers mesos reverteix o accentua les conclusions del sondeig.