La notícia que el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va visitar fa aproximadament un mes el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional i el Palau de la Zarzuela i que la cúpula de la Conselleria d'Interior, inclòs el conseller Joan Ignasi Elena, no en tenia coneixement ha causat entre sorpresa i malestar. Interior ha defugit engrandir la polèmica amb el convenciment que cada una de les visites ha de tenir una explicació i que deuen tenir a veure amb reunions operatives en funció del seu càrrec.

En qualsevol cas, la manera com s'ha conegut la notícia, a través del diari La Razón, i que ningú no ha negat, deixa en una posició incòmoda tant Trapero com la Conselleria, ja que una ronda de reunions en aquests tres estaments, sobretot la del Palau de la Zarzuela, la residència oficial de Felip VI, semblaria normal que el major l'hagués reportat als seus superiors i que aquests no se n'assabentessin pels diaris.

Encara que les declaracions que va efectuar Trapero a l'Audiència Nacional durant el judici que elva absoldre del delicte de sedició el van deixar en una posició difícil, ja que va deixar clar que durant els esdeveniments d'octubre de 2017 tenia llest un operatiu per detenir el president Carles Puigdemont, el conseller Miquel Sàmper el va restituir en el seu lloc de feina una vegada va ser absolt pel Tribunal. No va ser una decisió fàcil per a Sàmper, ja que una part important de l'independentisme va quedar molt sorprès per la seva contundència a l'Audiència Nacional. També hi va contribuir la voluntat decidida del major de recuperar el comandament del cos.

El que és cert és que la unanimitat professional que tenia guanyada de la seva etapa anterior va quedar en dubte i el seu retorn al càrrec no ha estat exempt d'algunes incidències. En l'única entrevista que ha concedit, el passat mes de juny a TV3, va declarar que si el president Pere Aragonès li proposés de fer un altre referèndum no pactat el seu posicionament seria el mateix que l'any 2017, complir la llei, "que és allò a què estem obligats".

El major Trapero, encara que ocupi el rang més important del cos de Mossos d'Esquadra, ni està sol, ni treballa al marge de la Conselleria d'Interior. Pressuposar que pot mantenir aquesta agenda, amb les lògiques interpretacions que es poden fer, és un flac favor al poder polític que, en última instància, és el que respon davant dels ciutadans. No és imaginable que en el Ministeri de Defensa o en el d'Interior es produeixin situacions similars des del desconeixement més absolut. I quan en el passat han succeït situacions que no tenien una fàcil explicació per a l'opinió pública s'han esmenat.