L'últim indicador conegut del semestre, el que fa referència a la producció industrial, reté per a Catalunya la primera posició amb el 23,1% de la producció espanyola, més del doble que la de la segona comunitat, Andalusia, i triplicant Madrid. Amb aquestes dades, que s'uneixen a inversions importants de multinacionals conegudes recentment com la d'Amazon al Baix Llobregat, projectes estratègics com el nou BCN World a les comarques de Tarragona, el lideratge en les exportacions, en la creació de societats o, un any més, la primera economia d'Espanya, en contra de molts pronòstics negatius, demostren una vegada més la solidesa econòmica del país. Tot això, malgrat que el seu desenvolupament està molt condicionat (en negatiu) a un finançament autonòmic injust, una inversió estatal en infraestructures escandalosament baixa i un soci parlamentari del Govern, com la CUP, que va fer inviable fa unes setmanes l'aprovació dels pressupostos del 2016.

Al mig d'aquest marc de dificultats, l'economia catalana ha tornat a demostrar dinamisme, empenta i capacitat d'adaptació. També ha fet saltar pels aires els discursos tremendistes sobre la influència del procés independentista en les inversions i la capacitat productiva. Tant és així que els qui propagaven aquella arribada de les quatre plagues han canviat al discurs contrari davant l'evidència de les dades econòmiques. Així, sostenen ara que les dades no són més que la prova que les empreses estrangeres inverteixen tranquil·lament a Catalunya perquè ha desaparegut el risc de la independència.

Aquesta solidesa econòmica de Catalunya contra vent i marea resisteix la cançoneta de qui sempre vol atribuir la millora a factors ambientals. L'últim, l'incombustible Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç dels EUA a Espanya des del 2002, i persona vinculada al Partit Popular. També aspirant in pectore des de fa un temps a formar part d'un futur govern de centredreta a Espanya. Doncs bé, Malet ha sostingut que la inversió d'Amazon s'ha degut a les privilegiades infraestructures de Barcelona, cosa que ha provocat la rèplica precisa de l'economista Xavier Sala i Martín assenyalant que quan es produeixen inversions és gràcies a la geografia privilegiada i quan se'n van és culpa del sobiranisme. Doncs això.