Com ha de ser de desastrosa la gestió per part del govern espanyol de l'apagada del passat 28 d'abril, que va deixar la península Ibèrica absolutament a les fosques en una situació excepcional, perquè el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en una enquesta flaix hagi assenyalat que sis de cada deu espanyols consideren que el govern de Pedro Sánchez no va informar bé durant la jornada. Per altra banda, segons el CIS, un 28,4% sí que consideren que la informació que van tenir durant aquell dia va ser l'adequada. Des que el CIS va quedar en mans del socialista José Félix Tezanos, l'organisme ha perdut bona part de credibilitat i els seus estudis són, de vegades, realment sorprenents i molt allunyats dels que publiquen la majoria dels mitjans, amb un biaix marcadament favorable als socialistes.

Malgrat tot, i amb el convenciment que el malestar és més ampli del que diu el CIS, quedem-nos amb la dada: sis de cada deu ciutadans són crítics amb la gestió d'aquella jornada. No és un assumpte fútil, per més que el govern de Sánchez hagi intentat infructuosament treure'n pit, posant en relleu que sobre la mitjanit, catorze hores després d'iniciar-se l'apagada, s'havia restablert la normalitat a tota la península. El pas dels dies ha fet evident dues coses: no hi havia una resposta prevista per a una situació com la que es va produir i els protocols de comunicació a la ciutadania no van existir.

El pas dels dies ha fet evident dues coses: no hi havia una resposta prevista per a una situació com la que es va produir i els protocols de comunicació a la ciutadania no van existir

La gestió d'aquelles hores per part del govern espanyol va ser una tragèdia, ja que una cosa tan bàsica com tranquil·litzar la població i aconsellar els moviments que la ciutadania havia de fer no van existir. Aquest paper oficial va ser cobert en bona part pels mitjans de comunicació, públics i privats. Per sort, va passar al voltant de les 11 del matí d'un dia de primavera, però què hauria passat, per exemple, si l'apagada hagués estat en caure la tarda? O pitjor encara: en caure la tarda un dia d'hivern? Algú s'imagina el caos que s'hagués produït? Moguem tota la seqüència de dilluns passat sis, set o vuit hores i tindrem una foto de tot això. Espanta, realment.

Al costat d'aquest debat que s'ha de realitzar en seu parlamentària, n'hi ha un altre que s'ha d'abordar molt a fons. En quina mesura decisions polítiques imprudents com la decisió del govern espanyol d'actuar contra les centrals nuclears, potenciant energies alternatives, estan al rerefons de l'apagada? No es tracta de qüestionar les energies renovables o de la fiabilitat de l'eòlica o la solar. Aquest seria, en tot cas, un altre debat. Es tracta de fins a on pot resistir l'anomenat elèctric espanyol si no es té prou en compte el que aporta l'energia nuclear. Aquest és un debat capital que ha de ser tècnic i no ideològic, com equivocadament ens pretenen fer creure l'executiu de Pedro Sánchez i les formacions d'esquerra espanyoles i catalanes.