El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha publicat aquest dissabte un avançament  dels resultats de l’estudi ‘Enquesta flash sobre l’apagada elèctrica del 28 d’abril” i, segons aquest sondeig, 6 de cada 10 persones, un 59,6% dels ciutadans considera que el Govern d’Espanya, liderat per Pedro Sánchez, no va informar prou durant l’apagada que va deixar a les fosques la península Ibèrica i part de França, per causes que encara s’investiguen. Un 28,4% dels enquestats considera que sí que va ser suficient, mentre que un 8,2% afirma que no ho pot valorar. Entre els que creuen que la informació per part de l’executiu espanyol fa ser insuficient, el 38,4% afirma que hauria calgut “més informació sobre les causes de l'apagada”, un 26,3% que hagués estat necessari “més informació sobre quan es restabliria el subministrament elèctric” i un 24,1% que hagués calgut “més rapidesa” a l'hora de comparèixer. L’enquesta s’ha realitzat a través de 1.752 entrevistes a la població resident a l’estat espanyol, excepte a Ceuta, Melilla, Canàries i Balears, per no haver estat afectats per aquesta incidència històrica.

Solidaritat molt valorada

La dada més positiva de l’enquesta és la referida a la solidaritat ciutadana durant l’apagada. El 88,2% valoren “molt bé o bé” el comportament dels veïns i de les persones amb què va coincidir durant l'apagada. Només un 3,8% ho valora “malament o molt malament”. Un 52,4% dels enquestats reconeix que l'apagada el va afectar “molt o força”, un 46,2% “poc o res”, i un 1,4% diu que el grau en què el va afectar va ser “regular”. En canvi, la majoria d'espanyols assegura que l'apagada no els va fer por, un 78%, tot i que un 21,5% sí que en va tenir. Les dones, amb un 29,1%, van tenir més por que els homes, amb un 13,5%. Per grups d'edat, els que més por van passar són els més joves: d'entre 25 i 34 anys (31,6%) i d'entre 18 i 24 anys (25,3%). 

Sobre les causes de l'apagada

El govern espanyol encara no ha estat capaç d'oferir una resposta a la pregunta que tothom es fa i és què va causar l'apagada. Els ciutadans, però, tenen les seves pròpies opinions. Així, el 46,2% creu que la causa de l'apagada va ser un accident o fallada en el sistema elèctric, mentre que un 26,6% ho atribueix a un acte deliberat d'un tercer, com ara un ciberatac. A més, als ciutadans també se'ls ha preguntat sobre què creuen que s'ha de fer per evitar que es torni a repetir una apagada com la de dilluns, i el 44,2% creu que el més important seria modernitzar la xarxa elèctrica, un 41,7% que caldria invertir més en infraestructures crítiques com ara xarxes, electricitat o mobilitat, i un 32,6% diu que augmentar el nombre de generadors instal·lats en entitats i serveis públics. Un 49,3% dels enquestats creuen que no cal o convenient crear un Ministeri per fer front a les situacions d'emergència que puguin sorgir, mentre que un 47,2% considera que sí.

El que més van trobar a faltar els ciutadans durant el col·lapse del sistema elèctric va ser l'absència d'electricitat a casa seva per poder dur a terme les diferents tasques quotidianes, com cuinar, mantenir medicaments o aliments a la nevera (62,1%), en segon lloc, que no funcionessin els telèfons (55,5%), i el 26,3% assegura que el que més va trobar a faltar va ser que no funcionés internet. Un 15,5% una ràdio amb piles i un 10% llanternes o espelmes. A més, un 7% van trobar a faltar aigua i un 1,3% medicaments. 

La importància de la ràdio

L'apagada va deixar les llars sense internet i també va ser impossible trucar per telèfon a través dels mòbils, el que va dificultar que els ciutadans poguessin informar-se, però la ràdio va ser el recurs més utilitzat per poder rebre les notícies de l'exterior. El 49,6% dels ciutadans assegura que tenia un aparell de ràdio de piles o bateria abans de l'apagada amb què va poder escoltar les notícies, el 3,3% diu el va comprar el mateix dia 28 o se'l van prestar, i un 46,8% assegura que no en tenia. Independentment de tenir o no ràdio, un 62,1% dels enquestats reconeixen que van escoltar la ràdio durant aquell dia per informar-se del que estava passant. Altrament, un 37,9% afirma que no. Sobre el temps que van estar escoltant la ràdio un 34,3% dels enquestats assegura que va estar una hora o menys; un 33% que pràcticament tot el temps fins que es va restablir l'electricitat; un 16,5% entre 2 i 4 hores; i un 15,9% entre 1 i 2 hores. 

L'apagada també va fer prendre consciència de la importància d'estar preparat per aquest tipus de contingència. Així, un 53,5% afirma que es va acordar durant l'apagada del 28 d'abril del kit d'emergència que recomanava la Unió Europea tenir a casa. I un 34,3% assegura que ja tenia un kit d'aquest tipus o similar a casa seva.

Intenció de vot 

L'enquesta del CIS també ha preguntat per la intenció de vot en unes hipotètiques eleccions al Parlament espanyol. Entre els enquestats amb nacionalitat espanyola, el 19% assegura que votaria el PSOE, el 15% el PP; el 8,7% a Vox; el 3,1% a Sumar i l'1,8% a Podemos. Pel que fa als enquestats amb nacionalitat espanyola que esmenten un partit concret, el 34,8% es decanta pel PSOE; el 27,5% pel PP; el 15,9% per Vox; el 5,7% per Sumar i el 3,4% per Podemos.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!