El Govern, a través de la Conselleria d'Exteriors que pilota des de fa unes setmanes Alfred Bosch, ha ofert els ports catalans per rebre les 49 persones rescatades a la Mediterrània fa més de dues setmanes i que fins ara no han estat acceptades per cap país europeu. La situació és tan preocupant que el papa Francesc va fer una crida en la seva al·locució del dia de Reis als líders europeus perquè permetessin el desembarcament. No és la primera vegada que el Govern Torra fa una invitació similar i, sense anar més lluny, el mes d'agost passat 60 dels 141 migrants a bord de l'Aquarius van acabar als ports catalans després que el govern espanyol acceptés l'oferiment de les autoritats catalanes, una condició indispensable, ja que la Generalitat no té formalment competències.

Massa vegades, el debat petit de les discrepàncies entre govern i oposició amaga notícies com aquesta. Catalunya és terra d'acollida; la vitalitat de la seva societat s'ha llaurat en una combinació de persones d'aquí i d'allà. Més enllà de la demagògia que tan fàcilment s'exporta, la convivència a Catalunya de llengües, cultures i ètnies és exemplar. Ni l'hostilitat permanent d'amplis sectors de la societat espanyola per acabar amb aquest marc treballat des de molt temps enrere ha aconseguit el seu objectiu. Catalunya és més rica i més plural en identitats i tots els governs han contribuït a preservar aquest clima. Hi haurà altres discursos, però no hi ha cap altra realitat.

No deixa de xocar aquesta iniciativa del Govern d'acollir migrants amb la proposta de Vox, que exigeix en un document als seus futurs socis a la Junta d'Andalusia, el Partit Popular i Ciutadans, l'expulsió de 52.000 immigrants que considera en condicions il·legals. PP i Cs s'han fet els ofesos davant del document del franquista Vox amb els seus punts innegociables. Són un cúmul de barbaritats, si l'una gran, l'altra encara més. Però d'això també s'alimenta Vox. Som en la fase del teatre entre els partits de la dreta, juganers com són des que els andalusos els van oferir la possibilitat de desbancar la socialista Susana Díaz. Veurem quant dura el teatret perquè no es veu cap altre president a la Junta d'Andalusia que el candidat del PP. El temps ho dirà.

Però és clar, elogiar la iniciativa catalana ha de ser incòmode i no casa amb cap discurs oficial. I, en canvi, això de Vox és tan fàcil...