Els mòbils de l'empresa tecnològica xinesa Xiaomi tindran, a partir d'ara, opció en català. La companyia ha afegit el català en les versions MIUI 9.6 i MIUI 10; d'aquesta manera, els usuaris actuals de Xiaomi veuran incorporada la llengua en les pròximes actualitzacions. Els aparells en venda a les botigues ja tindran incorporada l'opció.

Segons l'InformeCAT de la Plataforma per la Llengua, nou dels deu mòbils més venuts a Espanya ja tenien de sèrie l’opció en català i l'únic que no la tenia era el Xiaomi Redmi Note 4. 

Xiaomi, en català

Amb aquesta novetat, les sis grans empreses del sector de telefonia mòbil —Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple, BQ i LG— ja tenen els productes en català. Només empreses amb menys impacte en el mercat, com Motorola, encara no l'inclouen.

L'empresa xinesa Xiaomi ha crescut recentment i a Europa ja és la quarta amb més vendes del sector, per darrere de Samsung, Apple i Huawei. A Espanya, la companyia va superar Apple i es va situar en la tercera posició aquest maig. De fet, els mercats català, espanyol i italià estan entre els seus principals al continent.

La tasca dels voluntaris

L'organització Plataforma per la Llengua s'ha adreçat a la seu internacional de Xiaomi en nombroses ocasions, segons ha confirmat. En els darrers contactes, aquest maig, la multinacional xinesa va comunicar que estava valorant seriosament la inclusió del català i que el seu equip ja hi estava treballant per fer-ho possible.

Fa poques setmanes, un equip de voluntaris catalans va iniciar la traducció al català del sistema MIUI, desenvolupat per Xiaomi i basat en Android, i després es va afegir a la comunitat Xiaomi.eu, també de manera voluntària i participativa. L'equip de Softcatalà va donar suport a la traducció.

Finalment, la versió en català ja és oficial i està assumida per l’empresa, de manera que se simplificarà tot el procés, en les mateixes condicions que qualsevol altra llengua. A més, la versió oficial té en compte les traduccions del projecte col·laboratiu i tota la feina que s’ha fet de manera voluntària. L'organització de defensa de la llengua catalana valora molt positivament la notícia i la receptivitat que ha tingut l’empresa a les demandes.