La novena jornada de vaga dels tripulants de cabina de la companyia de baix cost irlandesa Ryanair ha arrencat aquest dilluns amb nou cancel·lacions i sis retards a l'aeroport del Prat, que de moment és el més afectat per l'aturada. En concret, s'han suspès els vols de primera hora d'anada i de tornada de Milà, Roma, Londres i Palma de Mallorca, a més d'un en destí a Vigo. A més, aquesta vaga ha provocat retards en 6 vols més, 2 de sortida i 4 d'arribada a Barcelona. Els sindicats fan una crida a les administracions perquè intervinguin en el conflicte i obliguin Ryanair a complir la llei estatal i s'assegui a negociar el convenci col·lectiu. Si mirem el total dels aeroports de l'Estat, han estat onze els vols que han estat cancel·lats aquest matí mentre que 51 han patit retards en la primera jornada de vaga de les quatre a la qual estan convocats aquesta setmana a Espanya els tripulants de cabina de passatgers en Ryanair pels sindicats USO i Sictpla.

Pel que fa als retards, s'han comptabilitzat un total de 51, dels quals deu corresponen a l'aeroport de Palma, nou al de Màlaga, vuit al de Santiago de Compostel·la, set al d'Alacant, sis a Barcelona-El Prat, cinc a Madrid, quatre a Sevilla i dos a Eivissa. En el cas de l'aeroport de Màlaga, han sortit amb demora quatre vols i cinc han arribat tard, i en el de Sevilla, s'han produït retards en dues sortides i dues arribades. Els tripulants de cabina de Ryanair estan convocats aquesta setmana a l'última tanda prevista d'aturades prevista al juliol en els aeroports espanyols on opera l'aerolínia irlandesa de baix cost, després de les recents jornades de vaga del 12 al 15 i del 18 al 21 d'aquest mes. A Catalunya, els treballadors estan convocats a anar a la vaga també demà i el 26, 27 i 28 de juliol, en les que seran les tres últimes jornades de vaga d'aquest mes.

Tot i aquestes dades, cal recordar que la jornada de vaga de dijous passat va acabar amb només un vol cancel·lat a tot l'Estat. Concretament, la vuitena jornada de vaga a Ryanair no va provocar cap vol cancel·lat a Barcelona tot i que va haver-hi 33 retards al Prat, segons les dades facilitades pels sindicats. Ara bé, també s'ha de dir que de moment ha estat l'excepció, ja que dimecres passat va haver-hi fins a quatre cancel·lacions. Al conjunt de l'Estat, com dèiem, només va haver-hi un sol vol cancel·lat en el trajecte Londres-València. Però l'aerolínia irlandesa va assenyalar que aquesta cancel·lació no té res a veure amb la vaga de tripulants de cabina de, sense explicar els motius suposadament reals. Així mateix, dijous passat, es van patir fins a 178 vols retards sent l'aeroport de Palma el més afectat, amb 48 vols endarrerits. Per darrere hi trobàvem Eivissa i Madrid, amb divuit retards cadascun, el de València , que en va patir setze, el de Màlaga amb catorze, el d'Alacant amb dotze, el de Sevilla amb deu i el de Santiago de Compostel·la amb tres.