No són vacances si no pot sortir de casa a causa del confinament pel coronavirus. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat el jutjat social de Santander després d'analitzar el cas d'una treballadora de la Conselleria d'Educació del Govern de Cantàbria. Segons l'informe judicial, la treballadora va sol·licitar a començaments d'any quatre dies de vacances, del 13 al 17 d'abril. Després de decretar-se l'estat d'alarma —el 24 de març— va escriure un missatge a l'empresa per anul·lar-les. I hi va insistir el 2 d'abril.

El demandat assenyala que "no té culpa o cap responsabilitat que el seu període de vacances coincidís amb una pandèmia", mentre que el Govern de Cantàbria va al·legar durant el judici que el centre on treballa la dona va tenir una "activitat administrativa mínima" i que si no se la va convocar a treballar va ser perquè estava de vacances.

La recent sentència reconeix ara el dret de la treballadora a guardar-se els quatre dies de vacances que havia sol·licitat perquè van coincidir amb el confinament de l'estat d'alarma. Per això, serà possible per a l'empleada poder gaudir dels dies lliures en un altre període vacacional perquè, a causa del confinament, "no es correspondrà aquell període amb un legítim i constitucional dret al descans anual que tot treballador ha de tenir".

Es compara la situació amb una incapacitat temporal

La sentència —que estima una demanda de la secció sindical d'UGT en l'executiu autonòmic— compara aquesta situació amb la que es dona quan un treballador pateix una incapacitat temporal, segons recull Europa Press. "Quan un treballador cau en una situació d'incapacitat temporal abans o durant el gaudi de les vacances, conserva el dret a gaudir les seves vacances en un període ulterior", afegeix. Per això, "sembla raonable i lògic que, si es veu afectat per una causa de força major que condicioni de manera directa les seves vacances, conservi el seu dret a gaudir-ne", segons el jutge.

"Òbviament tot gaudi de vacances comporta la possibilitat que el treballador pugui descansar de la prestació anual de serveis per a un tercer, això és, que pugui desplaçar-se, sortir del seu domicili, tenir el seu lleure particular, visitar familiars, fer esport...", agrega la sentència.

 

Imatge principal: Passatgers amb maletes en la terminal T4 de l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, a Madrid. Foto: Europa Press

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat