La manca d'entesa i la negativa de la majoria dels Estats membre han sumat un darrer fracàs a Brussel·les en l'intent per establir una política unitària única que faci front a la crisi energètica actual. Així doncs, els ministres d'Energia de la UE no han arribat a un acord sobre un límit als preus del gas per mitigar la crisi energètica a Europa enmig de profundes divisions sobre una proposta inicial que molts van qualificar de "broma", en paraules textuals de la mateixa ministra espanyola de Transició Energètica, Teresa Ribera. Ara, els ministres es reuniran la primera quinzena de desembre per intentar salvar les diferències, ha avançat el ministre txec d'Indústria, Jozef Sikela. Aquest representa el país del qual ocupa l'actual presidència de la UE, i ha afegit que els ministres han aconseguit adoptar un parell d'altres "mesures importants", com ara compres conjuntes de gas per evitar que la competència intracomunitària faci pujar els preus, la solidaritat de subministrament en moments de necessitat i accelerar l'autorització de fonts d'energia renovables. Propostes que s'han quedat en acords ja repetits anteriorment i que l'únic avançat és perllongar-los.

Reaccions negatives

Diversos ministres que han assistit a la reunió del matí d'aquest dijous ja es van queixar que la proposta de límit de preu del gas sobre la taula, presentada per la Comissió Europea només dos dies abans, estava clarament dissenyada per no ser utilitzada mai. El ministre grec d'Energia, Kostas Skrekas, va dir que el límit "no és en realitat un sostre" als preus del gas i que "s'està perdent un temps valuós sense resultats". El pla de límit de preus, que la comissió mai no va interessar, estableix un llindar màxim de 275 euros per megawatt hora. Però, ve amb tantes condicions que ni tan sols s'hauria activat a l'agost, quan el preu del gas es va disparar breument per sobre dels 300 euros, alarmant a Europa acostumada a preus històrics al voltant del 10 per cent.

Por als topalls

La proposta de límit només s'activaria si el límit de 275 euros es va incomplir de manera continuada durant almenys dues setmanes, i després només si el preu del gas natural liquat (GNL) superés els 58 euros durant 10 dies en aquest mateix període de dues setmanes. A tall d'exemple, el preu del gas a l'engròs a Europa va rondar dijous els 124 euros, segons el principal referent TTF. El límit de preus proposat per la Comissió es va considerar neutralitzat per la pressió de membres com Alemanya i els Països Baixos, que temien que un límit podria desviar el subministrament de gas cap a mercats més lucratius, especialment l'Àsia. No obstant això, almenys 15 països de la UE, més de la meitat del bloc, volen algun tipus de sostre viable als preus a l'engròs del gas per fer front a la crisi del subministrament forçada per la guerra de Rússia a Ucraïna. Tot i que la Unió Europea no ha prohibit el gas rus, el Kremlin ha anat tancant les aixetes com a represàlia per les sancions imposades per Brussel·les arran de l'ofensiva de Moscou. Abans del conflicte, el subministrament de gas rus representava més del 40 per cent de tot el gas importat a la Unió Europea, amb la potència exportadora Alemanya especialment necessitada.