Els caps d'Estat i de govern de la Unió Europea no han aconseguit arribar a un acord sobre el pla de recuperació econòmica després de la pandèmia pel coronavirus en el seu primer debat sobre això, celebrat aquest divendres. Un resultat esperat però que obliga a celebrar una segona cimera a mitjans de juliol a Brussel·les per continuar negociant, que es calcula que ja es podrà fer presencialment.

"Estic totalment compromès a començar immediatament les autèntiques negociacions amb els Estats membres i espero fer una cimera física a mitjans de juliol a Brussel·les", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel, després d'una cimera de líders comunitaris per teleconferència que va durar tot just quatre hores.

Michel va recordar que la cita d'avui era una "primera ocasió per negociar" i va afirmar que ha servit per "observar que hi ha un consens emergent, la qual cosa és molt positiu", però alhora va instar a "no infravalorar les dificultats" ja que hi ha diferents punts de vista en certs temes per la qual cosa la negociació haurà de continuar.

Sobre la taula de negociació està la proposta de la Comissió Europea d'un pla de recuperació bilionari per rellançar l'economia que compta amb dos elements clau: un fons de recuperació amb 750.000 milions d'euros finançat amb l'emissió de deute comú i un pressupost comunitari per al període 2021-2027 d'1,1 bilions d'euros.

"La primera discussió ha estat molt positiva", ha dit per la seva part la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que va assegurar que els líders estan d'acord en la necessitat d'una resposta ambiciosa, "que combini solidaritat, inversions i reformes" i que molts van subratllar que "cal fer tot el possible per aconseguir un acord abans de l'aturada de l'estiu".

No obstant això, la presidenta de la Comissió va reconèixer que hi ha també diferències en assumptes com la mida global del futur pressuposat, l'equilibri entre els préstecs i les subvencions del fons de recuperació, els nous recursos, els criteris per repartir els diners del fons i els descomptes del pressupost.

En la mateixa línia, Michel va afegir a la llista de dificultats les condicions per al desemborsament dels ajuts, però va assenyalar que la reunió ha servit també per constatar que tots els països estan d'acord en què es necessita "una resposta excepcional" centrada en els sectors i regions més afectats per la crisi.

"Serà difícil, no infravaloro la tasca, però sento que hi ha una forta voluntat política de comprometre's, la qual cosa és molt positiu," diu el polític belga, insistint que intentarà "accelerar" les negociacions d'aquí a la pròxima cimera perquè aquesta sigui "útil i eficient".