L'oci nocturn seguirà tancat i barrat com a mínim fins dimarts després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hagi donat a la Generalitat marge fins dimarts perquè presenti les seves al·legacions per argumentar el tancament de l'oci nocturn.

Aquest nou tancament arriba després que la patronal del sector, Fecasarm, demanés mesures cautelars urgents per tornar a autoritzar l'obertura dels locals nocturns, però la sala contenciosa-administrativa ha rebutjat les mesures urgents i dirimirà l'assumpte per la via ordinària. Així, el Govern pot presentar els seus informes fins a les 12 del migdia del dimarts 14 de setembre.

Tot plegat es remunta a aquest dimarts quan la patronal va impugnar la resolució de la Generalitat del 2 de setembre que prorrogava i modificava el decret del 27 d'agost sobre mesures anticovid. Aquest decret del Govern obligava al tancament de la restauració a les 0.30 hores de la matinada, i el tancament dels locals musicals nocturns que no tinguin espais a l'aire lliure. En aquest últim cas, només es poden fer servir els espais interiors com a lloc de pas cap als espais exteriors o els lavabos, i no s'hi pot ballar ni adquirir consumicions.

La Fecasarm va demanar al TSJC que derogués les limitacions de forma cautelaríssima sense escoltar la Generalitat. Els magistrats no hi estan d'acord i al·leguen que les mesures són la pròrroga de mesures anteriors, i per tant no hi ha tanta pressa com per no escoltar la contrapart. Per això, dona fins dimarts de la setmana vinent a la Generalitat perquè argumenti les seves restriccions.

Pimec no entén per què l'oci nocturn segueix tancat

Qui també s'ha pronunciat sobre el tancament de l'oci nocturn és la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, que a través d'un comunicat ha mostrat els seus dubtes sobre el tancament total de sectors com l'oci nocturn o el parcial de la restauració. I encara més després que les mesures anunciades per la Generalitat aquest dimarts deixen de limitar les reunions o trobades familiars a un màxim de 10% així com el 70% a l’assistència a actes i cerimònies.

Per tant, des de Pimec reclamen la reobertura d’aquells sectors que continuen tancats i la flexibilització de les mesures que encara perduren en sectors com el comerç, la restauració, el turisme o la cultura. Sobre això, el president de l'entitat, Antoni Cañete, ha assegurat que “és possible tornar a l’activitat total de manera regulada i segura, ja que el teixit empresarial ja disposa de les eines necessàries per fer-ho possible”.

De fet, Cañete ha afegit que considera que no tindria sentit que s’autoritzin activitats socials sense cap mena de seguretat ni prevenció sanitària, mentre es mantenen tancades just al costat activitats que estan en disposició de garantir la seguretat i en les que s’assumeixen responsabilitats per fer-ho possible, perquè això, seria molt incongruent.

La patronal també s'ha reclamat que es valori la posada en marxa de mesures proposades per l'oci nocturn i els canvis legislatius necessaris per fer possible el Passaport Covid a Catalunya. “Les llibertats individuals no estan per sobre del bé comú i l’activitat econòmica és també un bé comú”, ha apuntat Cañete.