El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha assegurat que Catalunya tancarà l'any amb una caiguda de les exportacions menor a la prevista en els primers mesos de la pandèmia, quan la davallada era de prop d'un 40%. Així ho ha anunciat en l'acte d'inauguració de la Setmana de la Internacionalització d'ACCIÓ, que tindrà lloc fins al divendres 4 de desembre.

Tremosa ha reivindicat la internacionalització de l'economia catalana com una via per superar la crisi econòmica causada per la pandèmia.

Internacionalització com a solució

"L'obertura i la internacionalització sempre han anat molt bé a l'economia catalana, perquè ha permès superar crisis, guanyar inversions internacionals i créixer econòmicament", ha manifestat Tremosa a l'acte, mentre ha recordat que Catalunya ha superat diferents recessions "obrint-se a l'exterior".

De fet, en deu anys, el nombre d'empreses multinacionals a Catalunya ha passat de 3.400 a 8.900. Les exportacions catalanes s'han duplicat en aquest període, fins a gairebé 75.000 milions d'euros el 2019, més d'un 30% del PIB de Catalunya. Pel que fa a les exportacions d'aquest any, Tremosa preveu que finalment patiran una caiguda menor a la prevista en els mesos d'abril o maig.

El conseller ha explicat que algunes indústries, com la química, agroalimentària o farmacèutica estan anant "molt bé", mentre que la pandèmia està afectant especialment el turisme, històricament conegut com a sector refugi. De fet, la Cambra de Comerç de Barcelona va explicar la setmana passada que la despesa turística ha caigut gairebé un 80% aquest any.