El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha augurat un futur negre per les empreses catalanes després de la Covid i ha apuntat directament cap l’Estat espanyol com a culpable. En una entrevista aquest diumenge a RAC1, el conseller ha afirmat que és possible que quan acabi la pandèmia el país perdi un 25% de les empreses, sobretot PIMES de determinats sectors com la restauració., el comerç o l’immobiliari. 

Segons les darreres dades, a Barcelona, per exemple, ja han tancat un 10% dels bars i restaurants i la xifra s’enfila fins al 20% a Girona. Això, pel conseller evidencia que la pandèmia que vindrà serà “l’econòmica i social” i reclama “més implicació” a l’executiu espanyol, ja que, al seu entendre, l'executiu català es troba lligat de mans i peus.

“El SEPE no paga i l’Estat tampoc fa injeccions de capitals. La Generalitat ha fet el que ha pogut amb un gran esforç, però no té capacitat d'endeutament. Fa molt de temps que es demana al govern espanyol poder tornar a emetre deute públic, però ja ni ho contemplem. Necessitem una implicació més gran del govern espanyol perquè no està injectant diners a l'economia i té por d’endeutar-se per salvar empreses", ha criticat.

L’avís de PIMEC

De fet, aquest dissabte, PIMEC s'ha situat en la mateixa línia i ha assgurat que una de cada tres petites i mitjanes empreses de Catalunya, sobretot les regentades per autònoms, tancarà en els pròxims mesos a conseqüència de les dues onades de la pandèmia de la Covid-19, que també provocarà que un 30% dels actuals expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) concloguin amb acomiadaments.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa Pimec, Josep González, diu que acabada la primera onada del coronavirus els estudis apuntaven que el tancament afectaria un 20% de les societats. La segona onada, ha afegit, ha agreujat la situació, sobretot en aquells sectors que més temps han hagut d'estar tancats per les restriccions imposades, com la restauració o l'oci.

"No som molt optimistes que es pugui recuperar" tota l'ocupació, ha dit González, que ha indicat que un altre 30% de les empreses no podrà mantenir tota la plantilla. El president de Pimec ha reconegut que es tracta "d'unes xifres tremendes" i ha reiterat que la necessitat que l'Administració augmenti les partides destinades als ajuts a les empreses, especialment els autònoms perquè, a més, així li sortirà més barat a l'Estat fer front al drama social de l'atur i el cost de la desocupació.