Matí tranquil a l'Aeroport del Prat tot i la vaga massiva de pilots de Ryanair a diversos països europeus avui divendres, 10 d'agost. Les cancel·lacions de vols amb destí o origen a Barcelona des de les ciutats en vaga -Holanda, Alemanya, Bèlgica, Suècia i Irlanda- arriben a 10, segons fonts d'Aena i Ryanair, però no han causat grans alteracions a la infraestructura. Fins al migdia, l'aerolínia acumula un 22% d'incidències a Barcelona. 

De tota manera, El Nacional hem trobat algun viatger afectat que ens ha explicat el seu cas. 

Isabel Pallarès afectada Ryanair

Foto: Carlota Serra

Isabel Pallarès ha patit la cancel·lació del seu vol en destinació Berlín que hi havia programat per aquest matí. L'afectada ha explicat als mitjans que la companyia els va avisar amb uns dies d'antelació, i que només els van donar la opció de reubicar-los en un altre vol cap a una altra ciutat d'Alemanya pel dia 13 d'agost, és a dir, 3 dies més tard del que preveien. 

"No vam voler agafar el vol que ens oferien pel dia 13 perquè no ens anava bé", i explica que "al final viatgem igualment a Berlín avui, però amb una altra companyia i, evidentment, a un preu molt més elevat". 

Respecte les reclamacions, Pallarès explica que la companyia els ha avisat que no els indemnitzaran, però que els tornaran els diners del vol. "Hem vingut a presentar la reclamació i esperem que en un màxim de 7 dies ens tornin els diners", assegura l'afectada. "No tornarem a viatjar amb Ryanair", ha acabat contundent l'afectada. 

reclamacio afectada ryanair

Arreu d'Europa, s'han cancel·lat fins a 400 vols, dels quals 82 en el conjunt de l'estat espanyol -40 connexions-. A l'aeroport barceloní, els 10 vols afectats són principalment connexions amb Berlín, Brussel·les, Estocolm i Frankfurt. 

Relativa normalitat

Tot i la gravetat de la situació, a El Prat no s'han fet cues als taulells -com va passar amb les vagues dels dies 25 i 26 de juliol- ni sembla que hi hagi d'haver grans afectacions durant la resta del dia. Aena ha confirmat que durant el dia d'avui no hi ha hagut imprevistos i que l'aerolínia no ha cancel·lat cap vol a última hora, si bé els 10 vols afectats ja s'havien anunciat amb més antelació, per la qual cosa els passatgers ja n'estaven al cas. 

Les reivindicacions

L'Associació de Pilots de Línies Aèries d'Irlanda va anunciar aquesta quarta jornada d'aturades de 24 hores com a protesta pel pla de retallades de Ryanair amb l'objectiu reduir la seva flota a Irlanda un 20% a partir del 28 d'octubre.

Aeroport del prat T2 Ryanair Sergi Alcazar 04

Foto: Sergi Alcàzar

La vaga creua mitja Europa i s'hi han sumat els pilots d'Alemanya, Bèlgica, Holanda, Suècia i Irlanda. De totes maneres, les reivindicacions dels pilots irlandesos són diferents a les dels altres quatre països, ja que el que exigeixen des d'Alemanya, Bèlgica, Holanda i Suècia són contractes de treball directes regits per la legislació local del país en el qual tenen la seva base, i no per la legislació irlandesa.

L'aerolínia ho considera una aturada "innecessària"

Ryanair lamenta que els sindicats tornin a preferir convocar una vaga que a reunir-se amb ells, i ja van assenyalar que han citat formalment fins i tot en dues ocasions als treballadors per reunir-se. De fet, l'aerolínia ha destacat l'"innecessari" d'aquesta aturada, ja que assegura que ja ha acceptat complir nou de les onze demandes.

Alhora, l'aerolínia ha criticat que el sindicat convocant, Vereinigung Cockpit (VC), hagi anunciat la vaga "amb només dos dies d'antelació", i no amb set, com els va demanar expressament.