El Port de Barcelona bat rècords el mes de novembre. Segons un comunicat del Port, aquest ha estat el millor mes pel que fa a l’evolució del tràfic de contenidors, una activitat estratègica per a la instal·lació i l’economia de l’entorn. Durant aquest període, la càrrega de contenidors ha augmentat en un 57,5%, assolint el rècord anual de 2017, un any on tots els mesos -exceptuant l'abril- els contenidors han registrat creixements de dos dígits.

El bon resultat del mes de novembre ha impulsat el tràfic acumulat de contenidors dels 11 primers mesos de l’any fins als 2,7 milions de TEU -un TEU equival a un contenidor de 20 peus-, segons el comunicat, una xifra que suposa un creixement del 33,7% respecte al mateix període de l’any anterior.

El tràfic de transbordament -contenidors que són descarregats per tornar-se a embarcar cap a la seva destinació final- ha experimentat el principal creixement en l’apartat de la càrrega contenitzada, amb un augment del 142%.

El comerç exterior com a pilar

El comerç exterior també ha avançat a molt bon ritme: els contenidors d’importació han crescut un 9% entre gener i novembre (521.423 TEU), mentre que els d’exportació s’han incrementat un 4,1% (649.645 TEU).

Els mercats importadors amb major dinamisme són la Unió dels Emirats Àrabs (+10,6%), Algèria (+14,7%), el Japó (+15%) i Corea del Sud (+26,4%). D’altra banda, els mercats d’origen de les importacions que més han crescut han estat l’Índia (+17%), Bangla Desh (+15,2%), Aràbia Saudita (+14%), Mèxic (+18,6%) i Indonèsia (+19,3%).

Tràfic total acumulat

Els bons resultats de l’activitat de contenidors, així com dels líquids i sòlids a granel i les autopistes del mar, han disparat el tràfic total del Port de Barcelona, que integra totes les modalitats de càrrega. Segons l'empresa, fins al mes de novembre la instal·lació catalana ha encaminat un total de 56,2 milions de tones de mercaderies, un 26% més que durant el mateix període de 2016. Si ens referim només al mes de novembre, el tràfic total encaminat per la instal·lació catalana es va incrementar un 48,5%.

El Mediterrani, l'autopista per excel·lència

Pel que fa a la càrrega rodada (que és transportada a bord de ferris sobre plataforma, camió o remolc), el Port de Barcelona ha canalitzat un total de 367.455 unitats de transport intermodal (UTI) gràcies a les seves línies marítimes amb les illes Balears i Canàries i amb Itàlia i el nord d’Àfrica. Aquest resultat suposa un increment del 6,4% respecte a l’any anterior. 

Fins al mes de novembre el Port de Barcelona ha registrat un moviment de 3,9 milions de passatgers (+3,7%), tant de ferris de línia regular (1,3 milions de viatgers) com de creuers (2,59 milions). Els usuaris de ferris han registrat un increment de l’11,5%, mentre que els creueristes s’han mantingut estables respecte a l’any passat.