La Comissió Europea ha donat un aprovat general aquest dimecres als pressupostos de tots els estats membres, inclòs el d'Espanya. Tot i això, ha llençat una advertència sobre la sostenibilitat del deute espanyol, un important indicador de l'economia espanyola que ja plantejava reptes abans de la pandèmia.

Malgrat demanar que es mantingui el suport a l'economia el 2021 per garantir la recuperació de la crisi causada per la covid-19, la Comissió Europea avisa Espanya de l'elevat deute públic, que s'elevarà fins al 120% del PIB, i reclama que les mesures pressupostàries "preservin la sostenibilitat" fiscal a mitjà termini.

L'evolució del deute espanyol

L'evolució del deute públic espanyol ha presentat una tendència a l'alça durant els darrers anys, i a l'abril d'aquest any ha assolit un valor del 100% del PIB. Als mesos de juny, juliol i agost el deute públic ha arribat a uns nivells de 110% del PIB. El fet que els estats tinguin deute públic no és en si problemàtic, però l'augment sostingut d'aquest pot fer que aquest el deute es torni inestable, fet que no és desitjable per a un país.

La Comissió Europea també ha fet un toc especial d'atenció a Espanya en matèria del mercat laboral, atès que seria el país amb el pitjor resultat en la majoria d'indicadors. A més, alerta que la temporalitat és de les més elevades de la Unió Europea i reclama convertir els contractes temporals en "trampolins" a llocs de feina "permanents". Segons les dades de l'atur ajustades del juliol de 2020, Espanya era el segon país amb més atur de la Unió Europea, amb un valor del 15,8%. La mitjana de l'Eurozona en aquell moment es trobava en un 7,9%.

Suspensió dels objectius fiscals

L'Executiu europeu reconeix que els esborranys pressupostaris de tots els països estan "en línia" amb les recomanacions rebudes aquest darrer estiu, en què per primer cop els Estats membre no han de complir amb les metes de dèficit i deute públics establerts pel Pacte d'Estabilitat i Creixement. Històricament, el Pacte d'Estabilitat i Creixement ha vetllat per l'equilibri dels pressupostos i teòricament imposava sancions automàtiques per aquells països que registressin un deute públic de més del 60% del PIB.

Tot i la relaxació de les normes fiscals, la Comissió ha advertit Bèlgica, Grècia, Portugal, Itàlia i França pels seus nivells elevats de deute.

La Comissió Europea recomana mantenir el suport a l'economia el 2021, especialment després dels "riscos" que comporta la segona onada de covid-19.