L'agència de qualificació creditíca Standard & Poor's (S&P) s'ha sumat a l'onada de suspensos iniciada per Moody's i actualitzada per Fitch al rebaixar la valoració del deute a Catalunya a llarg termini de BB- a B+, és a dir, de bo escombraria a bo encara més escombraria atesa la perspectiva negativa de la debilitat financera, segons ha informat la pròpia agència. En la mateixa línia que els altres dos membres de l'oligopoli que valora el risc de les accions i els bons així com la seva solvència, S&P ha advertit que les "tensions polítiques" entre l'executiu central i la Generalitat poden augmentar i que això afectaria negativament les relacions financeres intergovernamentals.

A l'espera que el Consell de Ministres autoritzi canviar el venciment del deute, S&P ha situat el crèdit a curt termini en la categoria B, és a dir, inversió de risc o especulativa amb situació financera canviant per variacions notables. ​I per si no fos poc, ha advertit que rebaixarà el suspens "en un o més esglaons" en cas de considerar que les tensions polítiques interfereixin en el funcionament fluid del suport financer del govern central a Catalunya. Altrament, millorarà la perspectiva a estable, sempre que també millori la situació econòmica i financera. 

Malgrat que S&P considera que Catalunya té capacitat per pagar el seu deute, encara que no tant com inicialment havia calculat, l'agència constata que Catalunya té una feble execució i poca flexibilitat pressupostària, un pes molt alt de deute i una liquiditat inferior a l'adequada per la seva "reduïda capacitat interna de generar caixa, cosa que es mitiga amb el fort suport financer del govern central." Afortunadament, no tot és negatiu i en l'apartat positiu, S&P destaca la fortalesa de l'economia catalana. 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Moody's
Qualificació creditícia Moody's suspèn Catalunya Víctor Costa