Bars, restaurants i gimnasos han rebut amb sorpresa la notícia que el Govern pretén allargar dues setmanes més les restriccions vigents contra la pandèmia. Així s'han mostrat representants dels sectors en una entrevista al 'Planta Baixa' de TV3, on han denunciat que "no sabien res" sobre els plans del Govern.

El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha lamentat que "fa mesos" que els governs "demanen sacrificis sense cap mena de suport" i "no tenen cap pla" de suport per evitar la desaparició d'empreses. Per la seva banda, el president de l'associació d'empreses de clubs catalans de fitness, August Tarragó, ha dit que el sector està "tocat de mort" perquè des del 14 de març han estat un 68,45% dels dies tancats o amb un "tancament encobert". "Hi ha una crisi amb majúscules", ha avisat.

Solucions per garantir la viabilitat dels negocis

"La restauració porta ja un mes pràcticament tancada, amb un funcionament molt residual", ha recordat Pallarols, assenyalant que això desmenteix "la recurrent acusació" contra el sector com a "focus de contagi". Pallarols ha demanat buscar un "mínim equilibri" per garantir la viabilitat d'unes empreses que ja estan "enfonsades econòmicament". "Els governs, lamentablement, no tenen cap pla per protegir un sector estratègic", ha denunciat.

Per la seva banda, Tarragó ha demanat una "taula sectorial per plantejar millors solucions" i ha recordat que els gimnasos han estat tancats 220 dies dels 330 dies que han passat des del primer estat d'alarma. "Exigeixo al govern plantejar un pla de recuperació del sector potent", ha remarcat, demanant "diners" com els que s'aporten en altres països europeus o del món.

Pèrdues als sectors

En un acte de Pimec d'aquest dimecres, representants del sector de l'esport han exposat que es deixen d'ingressar 7,3 milions d'euros diaris per les restriccions i l'impacte econòmic de la pandèmia. Per la seva banda, el sector de la restauració, amb més de 210.000 treballadors, ha reconegut tenir un impacte de 45,8 milions d'euros diaris en la facturació. Per aquest motiu, Pimec ha demanat un rescat pels autònoms i les pimes, amb mesures "coordinades, sostingudes i urgents".

La setmana passada el sector de la restauració, juntament amb el del comerç, van demanar un "pla econòmic de xoc urgent", amb mesures com la reobertura de les botigues en centres comercials i de tots els establiments durant els caps de setmana o a fi de les limitacions horàries en els bars i restaurants, així com de subvencions directes pels sectors.