El sector comercial i la restauració han reclamat aquest matí un "pla econòmic de xoc urgent" amb un manifest signat per divuit entitats que s'ha llegit a la plaça Sant Jaume de Barcelona. La intenció d'aquest pla és evitar la destrucció dels "12.000 llocs de treball dels quals en depenen milers de famílies" i reclamar la no discriminació "respecte d’altres àrees amb més interacció social". Les patronals de la restauració i el comerç han portat galledes que simulaven contenir excrements davant del Palau de la Generalitat en una protesta simbòlica contra les restriccions en plena temporada de rebaixes d'hivern

Protesta comerciantes y sector restauración Barcelona la gran cagada ACNProtesta simbòlica davant del Palau de la Generalitat per part de comerciants i restauradors. / ACN

Entre les deu peticions que exposa el manifest, s'hi troba la reobertura de les botigues en centres comercials i de tots els establiments durant els caps de setmana o a fi de les limitacions horàries en els bars i restaurants. Segons les mesures imposades pel Govern que van entrar en vigor el 7 de gener i fins a un mínim de deu dies, el comerç no essencial haurà de romandre tancat els caps de setmana. A més, els centres comercials i les botigues de més de 400 m2 estaran tancats durant tota la setmana. Les mesures imposades a principis de gener no van contemplar canvis en la restauració, que continua funcionant amb limitació horària.

Les deu peticions

"No podem continuar tolerant aquests tancaments constants que estem patint i que estan portant a bona part de la restauració i del comerç a la ruïna", ha exposat Gabriel Gené, el president de Barcelona Oberta, una de les associacions signants del manifest. Altres organitzacions participants han estat Comertia, Foment Comerç, Pimec Comerç, Cecot, Barcelona Comerç o el Gremi de Restauració de Barcelona, entre d'altres.

Els empresaris demanen "posar fi a la discriminació dels establiments ubicats als centres comercials" i reobrir les botigues que s’ubiquen en aquests espais, així com reobrir l’activitat comercial els caps de setmana, un període en el qual es factura entre el 30% i el 40% del total setmanal, segons ha detallat Jordi Casas, propietari de les sabateries Casas i membre de Comertia.

A més, reclamen suprimir les limitacions que impedeixen obrir als comerços de més de 400 metres quadrats i eliminar les restriccions d'horari de la restauració. El director general del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha lamentat que s'hagin de dirigir a l'executiu des de la plaça Sant Jaume perquè no es reuneix de manera habitual amb els representants empresarials. 

D'altra banda, les organitzacions veuen necessari que es condonin part dels crèdits ICO concedits, "com a compensació de les pèrdues ocasionades per les constants restriccions de l’activitat sofertes durant el 2020 i 2021". Una altra via per salvar negocis que reclamen són subvencions directes a fons perdut similars a les que s’estan duent a terme en altres països de la UE. El manifest també exigeix l'ampliació dels ERTO fins a final de 2021 i una llei per poder ajustar plantilles, supressió dels impostos i de les taxes durant els períodes de tancament i reducció de l’activitat. "No hi ha dret que no tinguem cap mena de compensació per la greu situació a què se'ns està duent", ha lamentat el president de Barcelona Oberta.

Alhora, consideren que els governs han de destinar recursos a un major control de les interaccions socials: fer tests d’antígens a la població, comptar amb més rastrejadors per evitar celebracions privades i més control en el transport públic i carrer, per minimitzar l’índex de contagis ara.

El sector del comerç i la restauració han mostrat la seva "preocupació i indignació" davant la "manca de planificació i previsió" durant la tercera onada per part del Govern i ha reclamat una gestió que sigui "coherent" i que tingui en compte tots aquells àmbits on es produeix "interacció social, com el transport públic o les celebracions privades"