La segona jornada de vaga del mes d'agost dels pilots d'easyJet ha provocat sis cancel·lacions a l'Aeroport del Prat i deu més al de Palma de Mallorca aquest dissabte al matí. Segons ha informat el sindicat Sepla, els vols cancel·lats a l'aeroport barceloní tenien el seu origen o destinació a Berlín, Nàpols, Newcastle o Ginebra. Els pilots de la companyia suïssa reclamen tornar a gaudir de les condicions laborals prepandèmia i tornar a equiparar els salaris amb l'IPC, per evitar perdre més poder adquisitiu en un moment d'inflació disparada. Segons fonts sindicals, aquest dissabte al matí el seguiment de la vaga ha estat del 100% i s'han respectat els serveis mínims decretats.

Nou dies de vaga dels pilots d'easyJet

Aquest divendres ha començat una vegada de nou dies dels pilots d'easyJet. La vaga s'afegeix també a la que hi ha a Ryanair. Les jornades de vaga es desenvoluparan els dies 12, 13 i 14 d'agost, així com els dies 19, 20 i 21 del mateix mes i durant 27, 28 i 29, "davant de la negativa de l'empresa a recuperar les condicions laborals que els pilots tenien abans de la pandèmia, així com a negociar el segon conveni col·lectiu". En un comunicat, els pilots han assegurat que la vaga "es tracta del darrer recurs possible" i també han demanat disculpes als passatgers, "els grans perjudicats per aquesta situació". Els sindicats han reivindicat "la bona voluntat" de la Secció Sindical de Sepla durant la negociació del conveni col·lectiu, ja que han afirmat que durant els pitjors mesos de la pandèmia, van accedir a rebaixar-se els sous per "garantir no només els llocs de treball, sinó la supervivència de la mateixa companyia a Espanya”.

Tot i això, han assenyalat que, "complit l'objectiu de minvar les condicions laborals dels pilots", easyJet va anunciar un increment del nombre d'avions i pilots a les bases de Barcelona i Palma, i va obrir una base completament nova a Màlaga. Segons els pilots, la negociació del segon conveni col·lectiu d'easyJet va concloure el mes de juliol passat, "quan l'empresa es va negar a atendre qualsevol petició dels representants dels pilots" i va presentar una nova proposta que "retalla encara més les condicions laborals a termes reals".

Serveis mínims de més del 57%

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha establert uns serveis mínims per a la vaga de pilots espanyols d'easyJet del 57% pels vols amb base a Palma de Mallorca, del 60% pels vols a Màlaga i del 61% pels vols a Barcelona i Menorca. Segons la programació aportada per l'aerolínia, tots els vols programats per als dies de vaga són internacionals i els serveis mínims decretats són els que resulten d'aplicar aquests percentatges de protecció als serveis aeris de transport públic operats per la companyia amb origen o destinació els aeroports de Màlaga, Barcelona, ​​Palma de Mallorca i Menorca.

 

Imatge principal: avió d'easyJet / Europa Press