Els dos sindicats principals de Catalunya, CCOO i UGT, han registrat aquest dilluns la vaga del sector públic del 12 de desembre per exigir el retorn de les pagues extres pendents als funcionaris de la Generalitat. "O paga o vaga", ha reblat el secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, en declaracions als mitjans a la sortida del registre de la convocatòria al departament de Treball. Ros ha demanat al Govern que "rectifiqui" i segui a negociar una proposta "raonable" de retorn de les pagues extres de 2013 i 2014.

Alhora, la portaveu de CCOO, Montse Ros, ha dit que estan cridats a mobilitzar-se uns "250.000 treballadors" del sector públic i el líder de la UGT ha demanat que el 12-D sigui "la gran mobilització de tots els sectors" de l'administració. "Ens agradaria poder arribar a un acord i no fer la vaga", ha continuat Ros, tot i que ha afirmat que "en l'actual situació estem més a prop de la vaga que de l'acord". La Generalitat va proposar a la darrera reunió de la Mesa de la Funció Pública a finals d'octubre recuperar les pagues extres del 2013 i 2014 en un període de vuit anys, fins el 2026. Camil Ros ha insistit que la proposta del Govern "no és seriosa" després de "l'esforç dels treballadors públics durant la crisi econòmica".

El líder de la UGT ha criticat que el Govern al·legui que no pot pagar les pagues extres perquè l'executiu espanyol no modifica la regla de despesa de la Llei d'estabilitat pressupostària. "No ens pot passar la pilota de que no paga perquè Madrid no paga", ha dit el secretari general de la UGT. "Els dos sindicats no hem aprovat les retallades ni hem aprovat les lleis d'austeritat que limiten les capacitats de dèficit dels governs, els que ho han de solucionar són els governs i els que han aprovat les lleis", ha afirmat Camil Ros. 

"Estarem encantats que [el Govern] ens convoqui i ens faci una bona proposta. La negociarem", ha dit la portaveu de CCOO, que ha lamentat que de moment no hi ha cap proposta sobre la taula. Camil Ros ha recordat que abans de seure a negociar cal que el Govern "retiri" l'anterior calendari de retorn de les pagues extres en un període de vuit anys. La sindicalista de CCOO ha dit que amb la situació actual de recuperació econòmica s'hauria de poder arribar a un acord amb el Govern, tal com estan fent amb "totes les patronals".

Crida a una "gran mobilització"

CCOO i UGT han demanat que la vaga del 12-D representi una culminació de totes les protestes de sectors de l'administració pública d'aquestes setmanes -des dels Mossos d'Esquadra, als centres educatius o els professionals de la salut-. "El que hem d'aconseguir és que el 12 [de desembre] sigui la gran mobilització de tots els sectors i que hi hagi la pressió definitiva perquè es retornin les pagues", ha dit Camil Ros. La portaveu de CCOO ha demanat "unió". 

Preguntats per la convocatòria de vaga del 29 de novembre de la IAC, l'altre sindicat amb representació a la Mesa de la Funció Pública, que ha convocat al marge de CCOO i UGT i no s'ha sumat al 12-D; els sindicalistes han assegurat que encara hi ha temps "d'agrupar-se" i han insistit que la mobilització del 12-D ha de ser el "gran dia de mobilització" després de les protestes sectorials de les properes setmanes.