Siemens Gamesa va perdre 918 milions d'euros al seu exercici fiscal de 2020 —tancat al setembre— davant els 140 milions que va guanyar un any abans. Entre els motius de la caiguda de beneficis es troben l'impacte de la crisi de la Covid-19, els sobrecostos en projectes a Suècia i Noruega o l'alentiment del mercat indi.

El fabricant d'aerogeneradors va facturar 9.483 milions d'euros (el 7,3% menys) segons ha remès la companyia aquest dijous la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Siemens ha apuntat que la pandèmia va tenir un impacte en les vendes d'uns 1.000 milions per la menor activitat comercial i els retards en l'execució de projectes per tancament de fàbriques i el cessament temporal de l'activitat en alguns països.

El resultat brut d'explotació (EBITDA) va donar un saldo negatiu de 113 milions, davant els 899 milions en positiu de l'exercici 2019; mentre que el resultat net d'explotació (EBIT) ajustat va ser de -233 milions, amb un impacte de la Covid de 181 milions.

Ha estat un any marcat per la pandèmia i la caiguda del mercat onshore (eòlica terrestre) indi, ambdós amb un impacte imprevist i material en l'acompliment economicofinancer del grup, que també s'ha vist minvat per costos addicionals lligats als reptes en l'execució de projectes offshore (eòlica marina) a Noruega i Suècia i per les mesures de reestructuració i operatives preses a l'Índia, segons la companyia.

Com preveia, malgrat l'acompliment positiu del quart trimestre —amb un repunt de les vendes del 2,6% i un resultat net d'explotació ajustat positiu (31 milions)— no va poder compensar les pèrdues acumulades durant els primers nou mesos, segons ha recordat Siemens Gamesa. L'empresa xifra en 462 milions les despeses d'integració de Senvion i de reestructuració a l'Índia per la caiguda de la demanda.

Entrada de comandes rècord, sòlida base per al futur

Per contra, el fabricant va aconseguir una entrada de comandes rècord durant l'any, amb 14.736 milions i un creixement interanual del 15,6%. També va tancar setembre amb una cartera valorada en 30.248 milions d'euros, "la qual cosa proporciona una sòlida base per al futur, reflectint el potencial de l'energia eòlica. "La companyia, que a mitjans d'exercici va reestructurar la seva cúpula directiva —encapçalada per Andreas Nauen com a conseller delegat— manté el seu compromís de prioritzar la rendibilitat davant del volum, i de centrar-se en el flux de caixa i la sostenibilitat.

"Comencem un nou exercici fiscal amb sòlids fonaments per tornar a la rendibilitat sostenible. Les mesures que ja estan en marxa milloraran el nostre acompliment i potenciaran les nostres fortaleses, posicionant-nos per liderar una indústria que té un futur brillant liderant la lluita contra el canvi climàtic", ha afirmat Nauen en un comunicat.

Malgrat l'impacte significatiu de la pandèmia, el "clamor" per una transició energètica segueix a les agendes i cada vegada són més les veus que aposten per una recuperació postcovid sustentada en accions que fomentin una "economia verda", segons la mateixa font. La companyia compta amb una sòlida posició de liquiditat, amb 4.200 milions d'euros en línies de finançament, de les quals només ha disposat 1.100 milions d'euros, i un reduït deute net de 49 milions d'euros, segons ha destacat Siemens Gamesa. El fabricant manté la previsió de facturar l'any que ve entre 10.200 i 11.200 milions d'euros i "créixer més ràpid que el mercat per a 2023".

 

Imatge principal: Una central de la marca Siemens. Foto: Viquipèdia