A Suïssa tot es decideix a través de les urnes. També el salari mínim i ara, al cantó de Ginebra, han decidit fixar-ne un d'astronòmic: 3.786 euros mensuals per 41 hores setmanals de treball. És a dir, 21 euros l'hora. Aquesta decisió s'ha decidit a través del cantó ja que Suïssa, a diferència de l'estat espanyol i la majoria de països, no imposa un salari mínim nacional.

Malgrat la dada, els qui viuen remarquen que el cost de vida que tenen és molt alt. A tall d'exemple, llogar un apartament de dues habitacions costa 2.800 euros mensuals, un àpat de menjar ràpid 8 euros i una entrada per anar al cinema, 16.

Segons un estudi de la Worldwide Cost of Living Economist Intelligence Unit, Ginebra és la cinquena ciutat més cara del món i tan sols la supera, de més a menys: Singapur, París, Hong Kong i la seva veïna Zúrich. Sorprèn que malgrat aquestes dades, a París el salari no arriba ni a la meitat del que es cobra a Ginebra: 1.521 euros bruts. I més enllà dels mínims, el sou mitjà d'aquesta part de Suïssa arriba pràcticament als 7.000 euros.

Ranking World Economy

La votació per pujar el mínim es va fer promoguda pels partits d’esquerra i els sindicats que van defensar aquesta proposta per la lluita contra la inseguretat i la pobresa. Segons les autoritats, aquest augment beneficiarà 30.000 persones, dos terços de les quals són dones. Però les conseqüències també es notaran amb el seu veí, França: cada dia hi ha 300.000 francesos que passen la frontera per anar a treballar a Suïssa, les quals paguen una gran part dels seus impostos a aquest país, i ara sortiran beneficiats. 

El motiu? El coronavirus

Els canvis es faran efectius a partir del 17 d'octubre i Ginebra passarà a tenir el salari mínim més alt del món. Els 500.000 votants del cantó suís van dir que sí a aquesta proposta sindical el passat diumenge 27 de setembre, en contradicció amb les recomanacions del parlament local. Aquesta reforma ja havia estat denegada dues vegades, el 2011 i 2014. Ara, amb la crisi del coronavirus, la percepció dels seus ciutadans ha canviat. La passada primavera, els suïssos van veure com bancs i hotels de luxe de Ginebra, enviaven al carrer els seus treballadors que no van tenir més remei que recórrer a l'ajuda alimentària per sobreviure.