El preu de la llum no para. A principis d'estiu, vam tremolar perquè el preu de la llum superava els 100 euros el megawatt hora (MWh), mesos després, el preu mitjà de l'electricitat en el mercat majorista tornarà a superar aquest dijous tots els registres previs, que ja no són 100 euros, sinó que es dispararà fins als 383,67 euros el MWh, superant així els 360,02 euros marcats en el seu últim rècord històric, aquest dimecres.

En només 24 hores, el preu de la llum s'incrementarà un 6,57% i en una setmana un 26,84%, multiplicant per més de vuit els registres de fa un any, atès que la seva cotització el 23 de desembre de 2020 estava en 46,3 euros/MWh, segons les dades publicades per l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Cal recordar que fa menys d'una setmana, dijous passat, la llum va superar per primera vegada els 300 euros i des de llavors no ha baixat d'aquí, la qual cosa anticipa que desembre serà el mes més car de la història fins ara, desbancant així els mesos d'aquesta tardor.

Per hores, el preu màxim de la llum serà entre les set i les nou de la nit amb 409 euros/MWh, mentre que el preu mínim serà de 303 euros entre les quatre i les cinc del matí. Els preus del 'pool' repercuteixen directament en la tarifa regulada, a la qual estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure.

Més de 250 euros de mitjana al desembre

Desembre va començar sent un mes marcat per una gran volatilitat, amb caigudes en la mitjana d'alguns dies fins a l'entorn dels 100 euros/MWh i amb uns certs repunts que superaven àmpliament la cota dels 200 euros/MWh i, des del 16 de desembre, els 300 euros/MWh. Tot plegat ha provocat que el preu mitjà del desembre supera els 250 euros, de fet s'acosta als 260, és a dir, uns 60 euros més car que el mes més car fins ara, l'octubre.

Rècord en la factura

A propòsit d'això, una anàlisi de Facua, assegura que si es mantenen les mateixes tarifes la resta del mes, l'última factura de l'any arribaria als 134,45 euros per a un usuari mitjà, un 94,1% per sobre dels 69,28 euros de desembre de l'any passat. Si fem balanç de l'any, la factura de la llum per a un usuari mitjà des de principi d'any ha augmentat un 15,1% respecte a 2018. No obstant això, el Govern continua confiant que enguany les llars acabin pagant el mateix que en 2018.

Fins ara, el paquet de rebaixes fiscals aprovat pel govern espanyol contempla la baixada del 21% al 10% de l'IVA, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses, i la rebaixa de l'impost especial elèctric del 5,11% al 0,5%, mínim legal.