La patronal catalana Foment del Treball ha reelegit, aquest dilluns a Josep Sánchez Llibre com a president per a quatre anys més, fins al 2026. En el seu discurs posterior a la reelecció, Sánchez Llibre ha donat suport inequívoc a la taula de diàleg reimpulsada pels governs de l’Estat i de la Generalitat de Catalunya el divendres passat després de la reunió entre els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez. En aquesta línia, el president de la patronal ha demanat que aquest espai de diàleg pugui aconseguir "la necessària estabilitat política i econòmica per afrontar amb èxit l’actual situació de crisi", afegit que la mesa també ha de servir poder donar resposta i seguretat a les empreses després de la crisi energètica que està vivint el país.

Seguint amb el suport al diàleg, Sánchez Llibre ha reclamat a Pedro Sánchez que s'obri al diàleg, per assolir un nou pacte de rendes "entre tots els agents socials i econòmics i les administracions públiques". En aquesta línia, ha assegurat que, tant des de Foment i la CEOE, consideren "que és molt perniciós" crear dos bàndols al voltant del pacte rendes, ja que "els empresaris no som els dolents de la pel·lícula", reivindicant que són les empreses "els garants de la cohesió social". Per altra banda, però seguint amb la línia de la defensa de l'empresari, Sánchez Llibre també ha detallat les deu grans propostes de la seva nova junta directiva de cara als pròxims quatre anys, entre les quals destaca la voluntat d'intentar que tornin a Catalunya totes aquelles empreses que van canviar la seu social després del referèndum d'independència del 2017, encara que ha admès que no serà una tasca fàcil.

Josep Sanchez Llibre Foment Treball   Foment del Treball
Josep Sánchez Llibre, en el moment que ha estat reelegit com a president de Foment del Treball - Foment del Treball

En un discurs de caràcter catalanista, i en la línia del seu discurs els últims mesos, Sánchez Llibre ha tornat a reclamar que l'Estat executi, d'una vegada per totes, les inversions en infraestructures a Catalunya, resolent així el maltractament dels últims anys.  En aquesta línia, el president de Foment ha fet una nova proposta en aquesta matèria, posant sobre la taula la possibilitat que les quantitats pressupostades i no executades per part de l'Estat passin automàticament a disposició del Govern de la Generalitat perquè puguin ser executades en els següents exercicis. I no es pot parlar d'infraestructures a Catalunya sense posar l'accent en l'ampliació de l’Aeroport del Prat, sobre el que Sánchez Llibre ha assegurat que des de Foment continuaran treballant per aconseguir la màxima complicitat perquè l’ampliació acabi sent una realitat en els pròxims anys. Per acabar aquest apartat, Sánchez Llibre ha anunciat un nou acte empresarial, plantejat i organitzat per IESE i Foment, el pròxim 21 de novembre que reivindicarà l'ampliació, com ja es va fer fa més 10 anys al mateix escenari. 

Fiscalitat i reindustrialització

Entre les grans propostes per als pròxims quatre anys, Sánchez Llibre també ha destacat la necessitat de disposar d'una "fiscalitat competitiva" i de reindustrialitzar Catalunya. Sobre fiscalitat, ha reclamat, un cop més, l'eliminació total de l'impost de patrimoni i "d’abordar seriosament la lluita contra el frau fiscal". Sobre la reindustrialització del país, el president de Foment s'ha posat un objectiu claríssim, que l’any 2030, la indústria ocupi el 25% del PIB català. Al mateix temps ha allargat la mà al Govern en la recerca d’una gran companyia de fabricació de xips perquè s’instal·li a Catalunya i aconseguir ser "el gran hub europeu de fabricació de xips del sud d’Europa", tal com també es vol des de l'Executiu de Pere Aragonès. 

Ara bé, tot i aquesta voluntat de reindustrialització, Sánchez Llibre ha lamentat que durant el debat de l'estat de la nació no es posessin sobre la taula "mesures suficients orientades a reforçar l'economia productiva" assegurant que ara mateix "el teixit empresarial està suportant una pujada de preus de l'energia i les seves matèries primeres". Les per això que també ha carregat contra la imposició dels nous impostos a la banca i a les energètiques, ja que, per a ell, "dinamiten la seguretat jurídica i la propietat privada" i ha exigit que, com bé s'imposen sacrificis a les empreses i a tota la ciutadania, també es faci el mateix amb les administracions públiques per aconseguir una millor eficiència de la despesa pública i d'increment de l'estalvi.

Garamendi mostra el seu suport

Un dels fets més destacats de l'acte d'aquest dilluns han estat les paraules del president de la CEOE, Antonio Garamendi, que ha promès tot el suport d'aquesta patronal a Foment del Treball per aconseguir que tornin a Catalunya aquelles empreses que el 2017 van decidir moure les seves seus socials a altres comunitats arran del referèndum, assegurant que la patronal espanyola i la catalana "treballarem junts, i un dels objectius ha de ser que les empreses catalanes tornin a casa". A més, Garamendi ha assegurat que Foment compta amb la CEOE "per clamar en el desert i assolir que l'estabilitat arribi a Catalunya", expressant el seu desig perquè Catalunya torni a ser un dels grans motors de l'economia espanyola.