L'any comença mogut a Foment del Treball. El 2018 es va tancar amb el seu president, Josep Sánchez Llibre, com un dels protagonistes, amb el sopar dels premis Ferrer Salat de Foment, que va aconseguir reunir el president de la Generalitat, Quim Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez, en una mateixa taula. El 2019, però, s'obre amb deures per a la patronal, que no ha solucionat els desacords amb la Pimec per la quota de representativitat i qui, a més, ha d'acabar de fer els tràmits per tal que la Cecot es reincorpori a Foment. Per últim, ha insistit en l'aprovació dels pressupostos, avisant que no dona "cap xec en blanc" ni a Sánchez ni al Govern. 

D'una banda, el problema amb Pimec ve de lluny. Ja ho va explicar el president de la patronal de pimes, Josep González, durant l'esmorzar de Nadal, i la guerra continua oberta. Foment, Fepime i Pimec no es posen d'acord sobre el percentatge de representativitat que tenen cada una, i si no arriben a un acord aviat, la Generalitat haurà d'interposar-se i fer el recompte. 

De fet, la representativitat és clau per les patronals, ja que el que es reparteix a partir d'aquest percentatge són les cadires, els vots i les aportacions econòmiques que els toquen, cosa que es tradueixen en ajudes i poder en la negociació col·lectiva. En un principi, el 14 de desembre passat era l'última oportunitat per arribar a un acord, quelcom que avui Sánchez Llibre ha explicat que "no ha estat així". Amb tot, "les negociacions continuen", ha dit, i mentre durin, "la Generalitat no pot començar el recompte". Així doncs, el president de Foment es mostra optimista i assegura que "encara que avui no hi hagi acord, estic convençut que podrem arribar-hi". 

A un pas del retorn de la Cecot

Un dels principals punts del programa electoral de Sánchez Llibre quan va assumir la presidència de Foment era la intenció de negociar amb la Cecot, la patronal presidida per Antoni Abad, el seu retorn dins de Foment. Ambdues bandes coincidien en el fet que, sense Gay de Montellà, parlar del retorn de la Cecot seria "més plausible". 

I així ho ha confirmat avui Sánchez Llibre, qui ha assegurat que ha mantingut ja dues reunions amb Antoni Abad i que "ara els dos secretaris generals ja estan estudiant la fórmula jurídica per tal que la Cecot es reincorpori a Foment del Treball amb la major brevetat possible".

Pressa pels pressupostos

Josep Sánchez Llibre també ha insistit en la necessitat d'aprovar els pressupostos de l'Estat i de la Generalitat per mantenir "l'estabilitat política i econòmica". Alhora, però, ha assegurat que no donen un "xec en blanc" ni al PSOE ni al Govern, ja que els comptes públics han de ser "competitius". A més, ha avisat que quan en coneguin els detalls faran "les esmenes corresponents".

D'altra banda, Sánchez Llibre ha rebutjat la derogació de la reforma laboral després que els sindicats CCOO i UGT en l'àmbit estatal hagin anunciat mobilitzacions per demanar canvis en la legislació laboral. "Estem absolutament en contra de la derogació de la reforma laboral aprovada durant el mandat del PP", ha dit Sánchez Llibre, que ha defensat que la norma "va facilitar que les empreses es poguessin modernitzar i es poguessin salvar moltes companyies".

Reptes pel 2019

Amb tot, des de la patronal també s'han explicat acords presos per la Junta Directiva de l'entitat, reunida en sessió ordinària ahir dilluns. Virginia Guinda, vicepresidenta de Foment, ha explicat que de cara el 2019 es vol "reforçar el nostre paper a la CEOE i les polítiques estatals, cosa que ha començat amb bon peu perquè tenim una vicepresidència important a la CEOE i farà que les institucions catalanes tinguin més presència a Madrid". 

Entre altres coses, s'ha explicat també l'acord pres a la reunió amb el president del Parlament, Roger Torrent, en què es va acordar una sessió amb la Comissió de Política Territorial "per exposar el nostre posicionament sobre el pla d'infraestructures que Catalunya necessita". 

Per últim, Sánchez Llibre ha valorat positivament "que ja s'han complert gran part dels punts del programa electoral", com per exemple la major introducció de dones a càrrecs de responsabilitat, que actualment és del 54%.