Una guerra entre dues de les principals patronals catalanes es cou dins les cúpules. La patronal de les petites i mitjanes empreses, Pimec, ha assegurat avui que es tracta "d'una discussió que fa més d'onze anys que dura" pel tema de la representativitat, és a dir, per quin percentatge representen les patronals. Segons el president de Pimec, Josep González, "nosaltres donem representació a totes les pimes, que conformen el 99,8% del teixit empresarial català, i hauríem de tenir un major percentatge". Així ho ha dit durant el tradicional esmorzar de Nadal, en què ha fet també un balanç de la situació empresarial i política del moment. 

La pugna per la representativitat és un estira i arronsa entre patronals que no s'acaba d'aclarir. En aquest sentit, González ha estat taxatiu: "No veiem seriositat per part de Foment per arribar a un acord", i ha assegurat que des de Foment s'està intentant allargar la pugna amb "excuses que no serveixen".

De fet, el tema de la representativitat és clau per les patronals, ja que el que es reparteix a partir d'aquest percentatge són les cadires, els vots i les aportacions econòmiques que els toquen, cosa que es tradueixen en ajudes i poder en la negociació col·lectiva. De moment, està implementat que Foment té un 60%, Fepime un 15% i Pimec un 25%, però Pimec reclama que s'anul·li la representativitat de Fepime, ja que forma part de Foment, i es restableixi la paritat entre Foment i Pimec. 

Segons González, "nosaltres amb un 50% de representativitat estaríem contents" tot i que considera que si es posessin a contar, "a Pimec li correspondria un 70%". Així, s'ha mostrat molest amb les declaracions que el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha fet respecte el tema, assegurant que "ell diu que són molt generosos però el que fan és allargar el problema". 

El conflicte "que mai acaba"

Són ja onze anys de debat sobre aquest tema, però fins ara Pimec no havia estat tan taxativa. El conflicte real va començar quan, després d'anys de queixar-se dels percentatges establerts, el juny passat el Tribunal Suprem va ratificar que la Generalitat podia analitzar la representativitat de les patronals, i el mes de juliol, després d'una reunió amb els secretaris generals de les patronals i la Conselleria de Treball, s'estableix que si no s'arriba a cap acord amistós, hi haurà de prendre part el Govern per decidir els percentatges. 

En aquest moment, segons explica Pimec, s'acorda que s'atorgarà una representativitat paritària (50-50) per Foment i Pimec, però González explica que més tard Foment es tira enrere i "demana més temps al·legant que són eleccions a la patronal". Uns mesos més tard, quan Sánchez Llibre ja és formalment el nou president de Foment, els dos presidents no aconsegueixen posar-se d'acord, acostant-se ja a la data límit per pactar, el proper divendres 14 de desembre. Si aquest dia no s'ha aconseguit arribar a un consens, la decisió la prendrà la Generalitat, que "haurà de comptar per decidir-ho".

Pimec, convençuda

"Des de Foment tenen por a comptar perquè saben que hi sortiran perdent", assegura el líder de Pimec. Segons González, Pimec té diversos indicadors que demostren una major representació sobre Foment, entre els quals anomena que "els ingressos per quotes a Pimec són el triple que a Foment, tenim més empleats, més pressupost i representem el 99,8% de l'empresariat català". Així, les queixes de la patronal de pimes és clara: "És molt lamentable el que fa Foment, ens estan prenent el pèl". 

Amb tot, González assegura que "voldríem que s'arribés a un acord just" de manera que la Generalitat no s'hi hagi d'involucrar, perquè "no estem sumant percentatges, estem sumant accions". I és que es tracta d'una guerra oberta que està deixant ferides, ja que segons ha apuntat el president de Pimec, aquesta pugna fa que les dues patronals "no treballem bé juntes".