Els afectats per les cancel·lacions dels vols de les vagues de Ryanair no rebran cap indemnització. Així ho ha decidit un jutjat de Barcelona, que ha exonerat l'aerolínia de compensar econòmicament aquells passatgers els vols dels quals hagin estat cancel·lats a causa d'una vaga interna, en entendre que es tracta de "circumstàncies extraordinàries" que estan fora del control de la companyia.

L'aerolínia irlandesa ha celebrat aquesta sentència, que arriba després que d'altres jutjats de Badajoz, Ourense i Pontevedra s'hagin pronunciat de forma similar. En aquest cas, els demandants són Jonatan Pineda i Noelia Godoy, dos passatgers de Ryanair que el passat 1 d'abril havien de volar de Porto (Portugal) a Barcelona però que van patir la cancel·lació del seu vol a causa de la vaga convocada pel personal de tripulació de cabina de l'aerolínia a Portugal.

Eren "circumstàncies extraordinàries"

La parella, que finalment va optar per adquirir bitllets amb una altra companyia per arribar al seu destí, va demandar Ryanair per reclamar-li una compensació de 500 euros pels perjudicis ocasionats. Ryanair, no obstant això, es va oposar a l'esmentada reclamació al·legant que la cancel·lació va ser per "circumstàncies extraordinàries", com és una vaga interna, cosa que comporta no haver d'abonar compensacions econòmiques.

Ryanair, a més, destaca en la seva defensa que va complir totes les obligacions davant aquest tipus de situacions, ja que va comunicar als afectats mitjançant correu electrònic la cancel·lació del vol, els va oferir les alternatives possibles i els va reemborsar el cost dels bitllets.

En la sentència, el magistrat Francisco J. Fernández, del jutjat mercantil número 6 de Barcelona, recorda que les circumstàncies extraordinàries poden produir-se en "casos d'inestabilitat política, condicions meteorològiques incompatibles amb la realització del vol, riscos per a la seguretat, deficiències inesperades en la seguretat del vol i vagues que afectin les operacions", com és el cas de Ryanair.

El jutge considera també que l'aerolínia ha acreditat que la vaga va ser convocada i autoritzada per les administracions i que va prendre "totes les mesures raonables per evitar les seves conseqüències". És per aquest motiu que desestima la demanda i exonera Ryanair del pagament de la indemnització. La sentència és ferma i no s'hi pot interposar cap recurs.