L'aerolínia irlandesa de baix cost Ryanair ha anunciat la seva promoció més gran de 2020 aquest dimarts, amb la que oferirà un milió de bitllets amb tarifes especials des dels cinc euros durant les pròximes 48 hores. Això ocorre després que dilluns passat Iberia comuniqués una nova campanya protagonitzada pels baixos preus i per la flexibilitat per canviar les dates i destinacions de viatge. Gràcies a aquestes ofertes per part del competidor de Ryanair es podrà volar durant els propers mesos a diferents ciutats de la Península des de 22 euros per trajecte o als EUA per 125 euros.

L'oferta, que durarà fins a la mitjanit de dimecres, permetrà reservar vols compresos entre setembre i octubre a qualsevol de les seves 240 destinacions. "Només durant les pròximes 48 hores llançarem una súper promoció en un milió de seients a tan baix preu", ha recalcat Dara Brady, del departament de Màrqueting i Digital de l'aerolínia. La responsable de Màrqueting va agregar que els clients de Ryanair poden reservar aquests vols "per tan sols 5 euros" a alguna de les "240 destinacions a Europa, el nord de l'Àfrica i l'Orient Mitjà."

El conjunt d'aerolínies han estat uns dels sectors més afectats per la pandèmia el coronavirus, així com per les mesures de quarantena introduïdes per alguns països als visitants internacionals procedents de destinacions amb molta incidència del virus.

Els pilots es rebaixen el sou

La situació ha portat, de fet, que l'aerolínia de baix cost tingui un excés de 350 tripulants de cabina a Espanya, segons va comunicar Ryanair dilluns passat. El nombre de professionals afectats podria fins i tot incrementar-se depenent de com evolucioni la pandèmia i amb ella, l'oferta de la companyia, susceptible de patir "retallades significatives" en els propers mesos. En una entrevista amb Efe, el director de Recursos Humans de la companyia irlandesa, Darrell Hughes, i el d'Operacions, Neal McMahon, reconeixen que la crisi sanitària del coronavirus ha estat un "desafiament" per al sector turístic i la indústria de l'aviació, per la qual cosa demanen la col·laboració dels sindicats per "poder minimitzar la pèrdua de llocs de treball" en les seves bases espanyoles.

Actualment Ryanair opera un 60% de la seva programació a Espanya, indica McMahon, que recorda que els seus treballadors continuen a l'expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) anunciat el març passat amb motiu del covid-19. En aquest sentit, la companyia, que espera la decisió del Govern sobre una possible pròrroga d'aquests expedients, "està fent servir tots els seus mecanismes per distribuir la feina entre tot el personal", amb l'objectiu de contribuir "a la recuperació turística a Espanya".

Un significat especial té per a Ryanair l'acord firmat amb els seus pilots, que han accedit a rebaixar-se el salari base un 20% durant quatre anys, a canvi de mantenir els llocs de treball. "Han entès que estem vivint un moment bastant difícil. Per això hem pogut pactar una reducció del 20 %, que serà totalment restablerta en quatre anys," apunta.

Possibles retallades en l'oferta

Malgrat les adversitats, Ryanair qualifica de "molt satisfactòria" la seva tornada al vol a partir de juliol, una nova etapa en què han reprès els seus vols diaris amb un 97 % de puntualitat i han desplaçat 4,4 milions de passatgers. Han optat per mantenir a més vols "fins i tot en països amb quarantenes", un aspecte clau "perquè les economies es puguin recuperar allà on el sector turístic és molt important com en Espanya". Encara així, admeten que les limitacions a la mobilitat imposades per alguns països i les quarantenes als viatgers han repercutit negativament en les reserves.

 

Imatge principal: Una avió de Ryanair arriba a Itàlia el 14 d'agost de 2020. Foto: Efe