Mònica Roca ha estat escollida aquest dilluns com la primera presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona en els seus 135 anys d'història. En un ple a la Llotja de Mar, Roca ha guanyat la votació a l'empresari Josep Maria Torres, que a última hora ha decidit presentar una candidatura alternativa.

En un discurs, Roca ha dit que la seva elecció és una "oportunitat històrica per revertir una injustícia cap a les dones" i marca un "punt d'inflexió i de no retorn" en la presència femenina en les institucions econòmiques.

La nova presidenta de la Cambra ha dit que assumeix el mandat amb la voluntat d'apostar pel "consens" i ha remarcat que l'ens ha de ser en tots els actes on es defensin les empreses, encara que tinguin un "rerefons polític". Mònica Roca ha aconseguit 32 vots, Josep Maria Torres 4 i n'hi ha hagut 6 en blanc.

"Treballar pel país"

"No hem vingut a la Cambra a fer la independència, perquè no és possible fer-la des de la Cambra, però sí a treballar pel país", ha assegurat Roca, que ha admès que li "molesta" que se'ls acusi de polititzar la institució.

En aquest sentit, ha recordat que com a representant de la Cambra va anar a l'acte 'Ja n'hi ha prou!' promogut per Foment i PIMEC, "en defensa del país".

"Si alguna vegada hi ha un acte o una declaració que pot tenir un rerefons polític –i és difícil que res sigui pur i net- us demano que, en defensa del teixit empresarial que representem, tots i cadascun de nosaltres també hi siguem", ha afirmat. Roca demanava així que els membres de Foment i PIMEC anessin també a actes de la Cambra en defensa del teixit empresarial. 

Acusacions contra Canadell

Precisament el candidat alternatiu a la presidència, Torres, ha acusat Eines de País "d'instrumentalitzar" la Cambra i ha dit que Canadell l'ha convertit en un "òrgan de confrontació". "La Cambra no es mereix ni ha de ser governada per líders partidistes que la intoxiquen", ha dit Torres, vinculat a PIMEC, i que ha assegurat que ni tan sols "amb el millor currículum del món" guanyaria la votació.

"Una cosa és què hem vingut a fer, i l'altra perquè hem vingut", ha afirmat Roca, que ha defensat que si bé Eines de País creu que Catalunya mereix ser un estat independent i que cal defensar-ho "a totes les institucions", la seva presidència es dedicarà a "vetllar i treballar per les empreses, per ajudar el teixit empresarial, per revifar-lo i fer-lo créixer".

En aquest sentit, ha lamentat que "no es reclami contínuament i sense descans" el dèficit fiscal, uns diners que considera que haurien ajudat a evitar la destrucció de 20.000 empreses i de molts llocs de feina. "Exigir aquests diners no és fer política, és fer justícia", ha dit.

Fita "històrica" per les dones

Roca ha defensat la feina "incansable" del seu predecessor en el càrrec, Joan Canadell, i ha dit que en la seva etapa al capdavant de la institució apostarà pel "consens, la perseverança i la il·lusió". "No m'agrada imposar, apostaré pel consens fins a la fatiga", ha remarcat.

Joan canadell y Mònica Roca, nueva presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona ACN

Joan Canadell i Mònica Roca / ACN

Coincidint amb el 8-M, la nova presidenta de la Cambra ha admès la importància de la seva presidència, afirmant que les estadístiques mostren que al món empresarial "la manca de gènere femení perjudica l'economia".

Al demanar el vot, Roca ha demanat, especialment a les dones, que miressin al seu voltant per veure "com n'és de necessari un canvi radical" en el món econòmic. "Creem un referent en el món femení, perquè a partir d'avui hi hagi nenes que vulguin ser presidentes de la Cambra quan siguin grans", ha remarcat.

Imatge principal: La nova presidenta de la Cambra de Comerç, Mònica Roca / ACN

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat