El sector de la restauració i l'oci nocturn espera facturar 60 milions d'euros durant la celebració del Mobile World Congress (MWC), uns ingressos que, encara que són només la meitat dels de 2019, esperen amb impaciència per millorar uns balanços molt tocats pels dos anys de pandèmia. Els restauradors i gestors de locals d'oci de Barcelona i la seva zona d'influència preveuen així concentrar el 25 % de l'impacte econòmic que el Mobile tindrà en la seva edició d'enguany, que tindrà lloc del 28 de febrer al 3 de març, i que s'ha fixat en uns 240 milions d'euros.

La patronal Fecasarm (Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals) preveu, segons avança l’agencia Efe, que cadascun dels 60.000 assistents que s'esperen pel MWC gasti uns 1.000 euros en els quatre dies que dura l'esdeveniment i en el cap de setmana anterior, quan molts comencen a arribar a la ciutat amb ganes de gaudir-la. Els 60 milions que confien facturar són la meitat dels 117 milions que el sector va ingressar en 2019, l'últim any prepandèmic, i en el qual el Mobile va arribar als 107.000 assistents, una xifra rècord.

Obviant la comparació amb l'edició de 2021, quan el certamen va tenir un format híbrid que va concentrar físicament a unes 20.000 persones, aquests 60 milions és una xifra similar a la facturada el 2018, quan la borrasca Emma va provocar alguna nevada i va impedir que els congressistes sortissin dels hotels a menjar i beure. Després de dos anys difícils per l'impacte de les restriccions per contenir els contagis de coronavirus, el sector de la restauració i l'oci nocturn té ara posades les seves esperances de recuperació en els congressistes del Mobile, amb un alt poder adquisitiu i entre els quals abunden els alts directius.

“Una setmana molt completa”

Molts locals han començat ja a rebre peticions per a grups amplis o per a lloguer de sales exclusives, unes gestions que no es van veure el 2021 i que conviden a l'optimisme. A més, el congrés arrencarà just després de la setmana de celebracions del Carnestoltes, amb el que els empresaris auguren "una setmana molt completa", segons explica a Efe el secretari general de la patronal Fecasarm, Joaquim Boadas. "Aquesta setmana podem arribar a triplicar la facturació d'una setmana tipus", avança, una xifra de negocis que es concentra en el 80 % al centre de Barcelona i en un 20 % als voltants de la Fira de L'Hospitalet de Llobregat.

De fet, Boadas assegura que el sector es troba ja "al cent per cent d'activitat", ja que "la ciutadania ha sortit al carrer a gaudir després de les restriccions", la qual cosa està fent que la facturació sigui ara fins i tot superior a la de l'etapa prepandèmica. Aquest nivell d'activitat ha fet que pràcticament s'hagin reincorporat ja tots els treballadors que continuaven afectats pels ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació) i que es plantegi la necessitat de reclutar a més empleats, uns 5.000 per fer front al Mobile. Davant aquest escenari, el sector de la restauració i l'oci nocturn veu amb optimisme també la temporada de Setmana Santa.