El preu mitjà diari de l'electricitat al mercat a l'engròs caurà aquest diumenge un 8,74%, per la qual cosa descendeix per segona jornada consecutiva, encara que es mantindrà per sobre dels 100 euros per megawatt hora (MWH). En concret, el preu per avui serà de 100,51 euros/MWh.

D'aquesta manera, el preu de la llum al 'pool' elèctric torna a allunyar-se alguna cosa dels rècords amb què va coquetejar divendres passat, amb un preu mitjà per a aquell dia de 117,14 euros/MWh, el segon més alt de la sèrie històrica.

La caiguda del preu que es va registrar ahir i avui es deuen al fet que els caps de setmana sempre es registra un abaratiment a causa de la menor demanda.

El 'pool' elèctric registrarà per a aquest diumenge un mínim de 88,14 euros/MWh -entre les 18.00 i les 19.00 hores-, mentre que el màxim horari serà entre les 00.00 i les 01.00 hores, amb 110,41 euros/MWh, segons dades d'OMIE recollits per Europa Press.

Així, malgrat aquesta caiguda, el preu es manté en nivells especialment alts. Respecte a fa un any, el nivell mitjà per demà en multiplica per alguna cosa més de tres els més de 32 euros/MWh que es va registrar el 2020 per aquestes dates.

Un rècord després de l'altre

Des de principi d’agost, el 'pool' ha polvoritzat tots els rècords vistos fins ara, apuntant, quan ja s'ha superat el seu equador, a un preu mitjà per al mes per sobre dels 100 euros/MWh. Els cinc primers dies de la passada setmana va marcar una xifra màxima després d'una altra, amb aquesta cota històrica, fins ara, del divendres 13 d'agost, d'un preu mitjà diari de 117,29 euros/MWh.

L'espiral alcista de la passada setmana va portar a centrar el debat polític en com abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci en l'Executiu, Unidas Podemos.

Aquest context de pujades en el 'pool' elèctric està marcat per l'increment en els preus dels drets de CO₂ i del gas, als quals s'ha unit l'increment de la demanda per l'onada de calor.

En concret, els drets d'emissió de CO₂ s'han encarit fins a superar des de principi d’agost els 55 euros per tona, quan a començaments d'any cotitzaven entorn dels 33 euros. Mentrestant, el preu del gas natural se situa entorn dels 42 euros per MWh, segons dades de Mibgas.

El preu de l'energia té un pes proper a la factura d'entorn del 24%, mentre que al voltant del 50-55% correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables, a les extrapeninsulars i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten els consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), alguna cosa més de 10 milions, mentre que estan exempts els que són al mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.

Segons van indicar a Europa Press experts del sector, el 88% del consum elèctric d'Espanya no està exposat a la volatilitat del preu del mercat 'espot', en tenir contractes amb preus fixos, veient-se així exposats a ella els clients acollits al PVPC.

 

Imatge principal: Una estació transformadora d'electricitat / Pixabay