ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimarts que prohibeix les importacions de petroli, gas natural i carbó procedents de Rússia. En una compareixença institucional des de la Casa Blanca, el president nord-americà ha precisat que aquest veto "significa que el petroli rus no serà acceptat als ports dels EUA" i ha afegit que el país es pot permetre fer aquest pas assegurant que estan treballant amb una estratègia "a llarg termini" per deixar de dependre completament de l'energia russa

Durant la intervenció, Biden també ha parlat sobre les sancions imposades fins ara a Rússia celebrant que estan "afectant molt l'economia russa". En aquest sentit, ha recordat que "un ruble val ara menys d'un centau de dòlar i hem evitat que el Banc Central de Rússia faci que el ruble valgui més. Ja no poden fer negoci amb la resta del món. Això afectarà el seu exèrcit en els pròxims anys", ha celebrat. Davant d'aquestes noves sancions, però, el president ja ha avisat que el preu de la benzina augmentarà, però ja ha avisat que aquest nou augment vindrà acompanyat de mesures perquè no sigui tan marcat i ja ha avisat a les petrolieres que "no hi ha cap excusa per exercir un augment de preu exagerat i beneficiar-se del conflicte".

Biden també ha aprofitat per recordar que la crisi energètica que viu el món arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna "recorda que hem de ser independents en l'àmbit energètic a llarg termini. No és sostenible dependre del gas rus, i tot això ha d'accelerar la transició cap a l'energia neta. Transformar la nostra economia i tenir cotxes elèctrics sí que pot ajudar. Hem de ser líders mundials en la producció i exportació d'energia neta" ha asseverat el president. 

En la mateixa línia s'ha pronunciat aquest mateix dimarts, des d'Estònia, el secretari d'Estat nord-americà, l'equivalent al ministre d'Exteriors, Antony Blinken, que ha declarat que els països de la Unió Europea (UE) han de reduir la seva dependència energètica de Rússia, ja que amb la crisi a Ucraïna s'ha demostrat que Moscou la utilitza com "una arma". "És imperatiu que hi hagi finalment un moviment per a reduir aquesta dependència", ha insistit Blinken que al mateix temps que ha assegurat que els EUA ja treballen amb la UE per a garantir que hi hagi un "subministrament energètic estable" en el món.

El Regne Unit dona suport a Biden

Les noves sancions dels EUA a Rússia han vingut acompanyades de les del Regne Unit, que també ha prohibit les importacions energètiques procedents de Rússia. Així ho ha anunciat a través de Twitter el ministre d'Energia i Empresa del país, Kwasi Kwarteng, assegurant que “el Regne Unit reduirà de manera gradual, fins a eliminar, les importacions de cru i productes derivats del cru, a la fi de 2022″. “Aquesta transició donarà als mercats, les empreses i les cadenes de subministrament temps més que suficient per a reemplaçar les importacions de Rússia, que suposen un 8% de la nostra demanda”, ha clos Kwarteng.

Actualment, les importacions dels Estats Units de petroli procedent de Rússia suposen prop del 8%, mentre que en el cas europeu són el 27%, segons les respectives dades oficials. La prohibició de les importacions energètiques de Rússia per part dels EUA se suma a les fortes sancions econòmiques adoptades recentment contra Moscou en coordinació amb els socis europeus, entre elles les restriccions de les operacions internacionals del banc central rus i la suspensió de determinats bancs russos del sistema internacional SWIFT.