La Xina pateix un nou mal de cap. La setena onada de la covid-19 ha arribat al gegant asiàtic, fins al punt que la mortalitat s'ha disparat a Hong Kong. La malaltia ha provocat ja més de 2.800 morts des del primer de març a la regió autònoma, malgrat l'estricta política de covid zero que aplica Pequín des de l'inici de la pandèmia. La qüestió és que el país s'enfronta a una explosió de casos de covid inèdita des del brot de Wuhan, amb rebrots al nord-est del país i en les metròpolis tant de Shenzen (frontera amb Hong Kong) com de Xangai. Sense anar més lluny, la Xina ha notificat aquest dimarts la detecció de 3.602 casos locals de covid en la seva part continental. Això és un 3% de tots els contagis registrats des que va començar la pandèmia, ja que les autoritats xineses només han comunicat 120.504 infeccions des de finals del 2019 i tan sols 4.636 defuncions (aquestes dades semblen excloure Hong Kong).

Aquest rebrot sense precedents té lloc en mig de l'estratègia de covid zero, que inclou el tancament de fronteres per als no residents, proves massives de PCR i restriccions de moviment allà on es detecta algun cas. La setmana passada es va aprovar l'ús de tests d'antígens per "complementar" l'estratègia existent, dels quals la província de Jilin (la més afectada) ha fet una comanda de dotze milions d'unitats. Aquestes proves més econòmiques permetran "accelerar campanyes de tests a gran escala" i "proporcionar a la Xina un camí per conviure amb el virus".

La política covid zero no accepta debat

Veus tant polítiques com sanitàries del país asiàtic han defensat recentment la idoneïtat de la severa política xinesa, tot i que alguns experts havien deixat entreveure un canvi en la política. L'epidemiòleg Zhang Wenhong ha assegurat que "no és el moment de debatre sobre la política de covid zero", sinó de fer servir "aquest període com a oportunitat per dissenyar estratègies antipandèmiques més sàvies, completes i sostenibles". Per la seva banda, la vicepresidenta xinesa, Sun Chunlan, ha demanat "esforços en les campanyes de proves PCR i en les quarantenes" per aturar "tots els contagis", així com ha reivindicat la necessitat d'aïllar els casos asimptomàtics.

La vicepresidenta ha fet aquestes declaracions en el seu viatge cap a la província de Jilin (nord-est), la més afectada pel rebrot. La regió fa frontera amb Rússia i Corea del Nord i té com a capital la ciutat de Changchun, que divendres passat va ser confinada juntament amb els seus nou milions d'habitants (més que Catalunya). Ara s'ha aïllat tota la província de Jilin: els seus milions d'habitants tenen prohibida la sortida de la regió des d'aquest dilluns, una directriu que no s'aplicava a la Xina des que es va vetar sortir els pobladors de la província central de Hubei, la capital de la qual és Wuhan, durant el primer brot de la pandèmia a principis del 2020.

Soldados contra la covid en China   Efe

La Xina mobilitza militars per fer front a la setena onada de la covid-19 / Efe

Sense morts a Jilin

Jilin té una mida similar a la de Catalunya i s'enfronta a una "situació greu i complicada", segons les autoritats sanitàries locals. Ja s'ha completat la construcció de cinc hospitals provisionals amb capacitat per 22.880 llits mentre se'n segueixen construint més. A diferència de Hong Kong, la província no registra cap mort i la immensa majoria dels infectats en aquest rebrot (3.059 dels 3.076 detectats dilluns) mostren "símptomes lleus". Tanmateix, l'actual estratègia de covid zero preveu l'aïllament de tots els infectats i els seus contactes estrets en instal·lacions destinades al mateix aïllament, quelcom que afegeix pressió al sistema hospitalari dels llocs on es registren rebrots. La Xina ha mobilitzat 7.000 soldats per participar en les tasques de prevenció pandèmica, que inclouen proves massives de PCR a la població allà on es detecta algun cas, tal com ha estat habitual al país durant tota la pandèmia. El governador de la regió, Han Jun, s'ha mostrat confiat i ha promès que s'aconseguirà "tallar la cadena de contagis socials" abans d'una setmana. Això vol dir que només es detectarà transmissió en les esmentades instal·lacions d'aïllament.

Les regions de Jilin i Hong Kong no són les úniques greument afectades per la covid-19. També destaca la ciutat meridional de Shenzen, amb 17 milions d'habitants, que va decretar durant el cap de setmana la cancel·lació dels serveis de transport públic i s'han restringit els moviments en els barris després d'un rebrot que deixa 551 casos actius a l'urbs. Per la seva banda, Xangai té 671 casos actius i ha prohibit que molts residents surtin al carrer, mentre que ha tancat les escoles.