Repsol ha arribat a un acord amb EIG, una societat estatunidenca d'inversions que s'especialitza en infraestructures energètiques. L'acord entre les dues companyies contempla la venda del 25% del negoci d'exploració i producció d'hidrocarburs, Repsol Upstream. El valor de la transacció s'ha tancat per 4.850 milions d'euros. Segons ha informat la companyia espanyola a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'operació es farà mitjançant el lliurament de 3.435 milions d'euros pel valor de les accions i 1.415 milions d'euros de deute net.

La companyia valora que l'oferta suposa valorar Repsol Upstream en 19.203 milions d'euros. En aquest context, EIG i Repsol contemplen la possibilitat d'una sortida a borsa d'una participació minoritària als Estats Units d'aquest negoci a partir de l'any 2026, sempre que hi hagi condicions de mercat favorables, segons informa Europa Press. Repsol serà l'accionista majoritari i seguirà tenint el control sobre Upstream, el qual es planeja que es continuï consolidant dins dels comptes de la companyia.

Es manté la plantilla i l'equip directiu 

La compra de part del negoci d'Upstream no afectarà la plantilla ni a l'equip directiu que hi ha actualment. Tampoc el pla de negoci, el qual s'enfoca en reforçar, focalitzar i descarbonitzar la seva cartera d'actius. "La nostra ambició és liderar la transició energètica. Aquest acord pioner reforça el sentit estratègic de la unitat d'Upstream dins del grup i, alhora, impulsa la transformació de la companyia i el seu perfil multienergètic per assolir zero emissions netes el 2050", ha afirmat el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz.

La transició energètica juga un paper clau en els plans de futur de les dues companyies, com ells mateixos destaquen. "La transició energètica determina totes les decisions que prenem i estem encantats d'associar-nos amb un líder global de la talla de Repsol en aquesta atractiva oportunitat de liderar el canvi a la nostra indústria", ha afirmat el president i conseller delegat d'EIG, R. Blair Thomas.

El tancament de la transacció, subjecta a les aprovacions reguladores habituals. Tot plegat es preveu que acabi de tacar-se en uns sis mesos, quan ja s'haurà establert una nova estructura del negoci Upstream. La companyia ha subratllat que aquest acord permet avançar en l'objectiu d'assolir zero emissions netes a través d'un projecte que accelera la transformació i reforça el perfil multienergètic d'aquesta.