Repsol va obtenir un benefici net de 1.133 milions d'euros en el primer semestre de l'any, el que representa un descens del 26,7% respecte als 1.546 milions d'euros del mateix període de l'exercici anterior, en el que es va incloure la plusvàlua de 344 milions d'euros de la venda de la seva participació del 20% en l'antiga Gas Natural Fenosa (Naturgy), va informar la companyia la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

El benefici net ajustat de la petroliera, que mesura específicament el comportament dels negocis, va ser de 1.115 milions d'euros fins al juny, lleugerament inferior als 1.132 milions d'euros del mateix primer semestre de 2018.

El grup presidit per Antonio Brufau va assenyalar que aquests "sòlids" resultats es van aconseguir en un context de preus més baixos del cru, caiguda dels marges internacionals de refinament i amb la suspensió de la producció a Líbia durant, pràcticament, la meitat del semestre.

Així, aquests resultats i la capacitat de generació del grup ha permès al consell d'administració de Repsol proposar a la pròxima Junta General una millora de la retribució als seus accionistes a través de l'amortització d'un 5% del capital social.

Repsol va indicar que aquesta capacitat més gran de generació de caixa mostrada per la companyia es deriva de l'eficaç gestió dels seus actius a l'actual escenari de preus, la qual cosa basa aquesta decisió de realitzar la recompra i amortització d'accions per a una retribució més important als seus accionistes.

L'any passat, Repsol ja va aprovar la recompra ('buyback') de la part distribuïda en accions per compensar l'efectiu dilutiu del 'scrip dividend'. L'actualització de l'estratègia de la petroliera a 2020 preveu un increment del dividend del 8% anual per situar-lo en els 0,95 euros el 2019 i recuperar l'euro per acció al final del període.

Fortalesa de l''upstream'

Per àrees de negoci, 'Upstream' (Exploració i Producció) va registrar un resultat de 646 milions d'euros en el primer semestre, en línia amb el mateix període de 2018.

En aquesta primera meitat de 2019, Repsol va realitzar a Indonèsia el descobriment més gran a terra registrat en el que va d'exercici i va iniciar la producció del projecte Bucksin, al golf de Mèxic nord-americà.

La producció mitjana entre gener i juny de grup es va situar a 697.200 barrils equivalents de petroli diaris (bep/d), davant els 724.100 del mateix període de l'any anterior, degut principalment a aquest cessament temporal de l'activitat a Líbia fins al 4 de març, a les activitats de manteniment a Trinitat i Tobago, la desinversió a Midcontinent (Estats Units) i l'expiració de la llicència Jambi Merang (Indonèsia).

Mentrestant, el negoci de 'Downstream' (Refinament, Química, Mobilitat, Lubricants, GLP, Trading i Gas, i Repsol Electricitat i Gas) va assolir els 715 milions d'euros a juny, un 6% inferior als 762 milions del mateix període de 2018.

Durant el semestre, l'àrea de Refino va realitzar parades programades a les refineries de Bilbao, en la que va invertir 52 milions euros; i A Coruña, on es van destinar més de 60 milions d'inversió.

Aquests treballs, que van permetre incorporar millores tecnològiques, d'eficiència energètica i de seguretat, continuaran durant la resta de l'any a les instal·lacions d'Espanya per assegurar la seva màxima disponibilitat quan entri en vigor la nova normativa internacional de combustibles marítims (IMO), que beneficiarà competitivament a la companyia.

Impuls a les renovables

El negoci comercial va continuar impulsant la seva activitat innovadora i va inaugurar el primer punt de recàrrega ultraràpida de la Península. A més, en el seu impuls del negoci de baixes emissions, va anunciar el desenvolupament de tres projectes 'verds' amb una capacitat total de 800 megawatts (MW).

Amb aquests projectes, que es posaran en funcionament en els propers quatre anys, sumats als de Valdesolar (Badajoz) i WindFloat (Portugal) i als seus actuals actius (2.952 MW), la companyia dirigida per Josu Jon Imaz assolirà el 90% del seu objectiu estratègic de capacitat de generació baixa en emissions, xifrat en al voltant de 4.500 MW l'any 2025.