Repsol ha inaugurat aquest dilluns a Manzanares (Ciudad Real) el seu primer complex fotovoltaic, Kappa, que compta amb un total de 126,6 megawatts (MW) de potència. Per a la contracció del complex, l'entitat ha invertit un total de 100 milions d'euros, segons ha informat la petroliera en un comunicat. La instal·lació compta amb tres plantes: les ja operatives Perseo Fotón I i II, que sumen 90,5 MW; i Perseo Fotón III, que encara està en construcció i que afegirà els 36,1 MW restants a la planta. 

El complex, que té 285.331 mòduls solars, permetrà subministrar electricitat d'origen renovable a 71.000 llars, evitant l'emissió a l'atmosfera de prop de 107.600 tones de diòxid de carboni (CO₂) cada any, la qual cosa equival a l'absorció de diòxid de carboni de 13,5 milions d'arbres, segons la mateixa font.

Amb la posada en marxa de Kappa, Repsol consolida la seva posició com a "referent multienergètic" a Castella-la Manxa i avança en el seu Pla Estratègic 2021-2025. La inversió contemplada en aquest centre en projectes de descarbonització i economia circular se situarà en 700 milions d'euros en els pròxims cinc anys, segons la mateixa companyia, que ha recordat que Kappa és un dels set projectes renovables que té en marxa en la península Ibèrica.

La Directora General de Cliente y Generación Baja en Carbono de Repsol y Presidenta de Repsol Electricidad y Gas, María Victoria Zingoni; el Consejero de Desarrollo Sostenible de Castilla-La Mancha, José Luis Escudero; y el Alcalde de Manzanares, Julián Nieva, en la inauguración del complejo fotovoltaico - Repsol

La presidenta de Repsol electricitat i gas, María Victoria Zingoni, el conseller de desenvolupament sostenible Castella-La Manxa, José Luis Escudero, i l'alcalde de Manzanares, Julián Nieva, entre d'altres autoritats, a la inauguració del complex fotovoltaic Kappa - Repsol

“Aquesta fita suposa un pas més en el camí cap al nostre objectiu de ser una companyia zero emissions netes l'any 2050”, ha destacat María Victoria Zingoni durant l'acte inaugural. “És un projecte important per a Castella-la Manxa, per a Manzanares i per a Repsol, en una comunitat autònoma en la qual visualitzem encara més la nostra aposta multienergètica”, ha afegit. Per part seva, l'Alcalde de Manzanares ha assenyalat que aquesta instal·lació renovable suposa “una oportunitat de desenvolupament per al municipi en una aposta clara per la sostenibilitat i la transició energètica
des de l'àmbit local”.

Actualment, la companyia capitanejada per Josu Jon Imaz compta amb 3.386 MW de capacitat instal·lada i altres 2.549 MW en diferents etapes de desenvolupament. Els altres dos complexos fotovoltaics de Repsol en desenvolupament a Espanya són Valdesolar, amb 264 MW, i Sigma, amb 204 MW, situats a les províncies de Badajoz i Cadis, respectivament.

En energia eòlica, ha començat recentment a Aragó la construcció dels primers parcs de Delta II, el seu major projecte renovable fins avui, amb 860 MW, que se suma a Delta, amb 335 MW i totalment operatiu; i PI, que estarà situat entre Palència i Valladolid i comptarà amb 175 MW. La companyia preveu aconseguir 7.500 MW de generació de baixes emissions per 2025 i duplicar aquesta xifra el 2030, segons el seu pla estratègic.

A l'acte d'inauguració han assistit la directora general de client i Generació Baixa en Carboni de Repsol i presidenta de Repsol Electricitat i Gas, María Victoria Zingoni; el conseller de Desenvolupament Sostenible de Castella-la Manxa, José Luis Escudero; i l'alcalde de Manzanares, Julián Nieva, entre altres autoritats.