Repsol ha arribat a un acord per vendre els últims actius que li quedaven a Rússia, concretament a través de les empreses Evrotek-Yugra i ASB GEO al seu soci rus, Gazprom Neft, filial petroliera del gegant gasístic Gazprom, segons ha confirmat aquest dimecres la companyia espanyola.

S'espera que l'operació es tanqui al llarg del primer trimestre, ha afegit la companyia, sense proporcionar més detalls sobre el valor de la transacció. "Aquesta transacció està alineada amb el pla estratègic de la companyia presentat el 2020 per optimitzar i centrar la seva cartera d'exploració i producció", ha explicat Repsol, que sí que manté certa presència comercial a Rússia.

El diari econòmic rus Kommersant va avançar el desembre passat que Repsol planejava abandonar el mercat rus en els seus plans per avançar cap a la neutralitat de carboni el 2050 i vendre els seus actius a Gazprom Neft, que aconseguirà ara el 100 % d'ambdues empreses. Segons va afirmar llavors el rotatiu, el preu dels actius petrolífers venuts seria "simbòlic", tant de la participació del 68% a Evrotek-Yugra, com la del 50,01% en ASB GEO. La publicació russa va estimar en desembre en "almenys 300 milions de dòlars" (més de 260 milions d'euros) les inversions de l'empresa espanyola en els actius russos.

Repsol, que, segons la seva pàgina web era present a Rússia des de 2010, ha vingut fent passos per vendre els seus actius en aquest país, dins de la línia que va establir en el seu Pla Estratègic 2021-2025 de centrar l'activitat en les àrees més competitives.

Al maig va arribar a un acord per vendre el 49% que tenia en la societat conjunta AROG al soci majoritari d'aquesta, la russa Alliance Oil, amb el que la petroliera espanyola va deixar de produir hidrocarburs a Rússia, encara que es va quedar amb actius d'exploració. Aquells actius li van costar uns 60 milions d'euros.

Beneficis i augment del dividend

A falta dels resultats de tot el 2021 que es presentaran en les pròximes setmanes, Repsol va anunciar a l'octubre que en els primers nou mesos de 2021 va obtenir un benefici total de 1.939 milions d'euros, augmentat així un 32% respecte al resultat obtingut en el mateix període de 2019. A més, va aprofitar per anunciar que elevava el dividend en efectiu en un 5%, fins als 0,63 euros per acció, i una reducció del capital social de 75 milions d'accions, equivalent al 4,9%.

El resultat net ajustat fins al setembre va assolir els 1.582 milions d'euros, una xifra similar a la de 2019. Es pot apuntar que aquest període és en el que va començar l'execució del nou Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia. Les mesures definides en aquest nou Pla, juntament amb una gestió orientada a l'eficiència, van permetre a la companyia capturar el màxim valor possible i tornar al camí dels resultats previs a la pandèmia, en un context en el qual es va observar una clara recuperació dels preus de les matèries primeres.