A partir de l'1 de juliol s'engega el procediment de compensació d’aquells títols de transport públic amb limitació temporal que no hagin pogut ser utilitzats durant el confinament a causa de la Covid-19, segons ha informat l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Si no vas utilitzar el títol durant el confinament

La condició per obtenir la compensació és haver estrenat un títol abans del 14 de març, i que la targeta estigui caducada sense haver-la utilitzat en cap moment del confinament.

Així doncs, per recuperar els viatges l'usuari haurà d'introduir la targeta caducada en qualsevol validadora d’accés a la xarxa de transport, i el sistema de validació imprimirà en el títol una nova data de caducitat, de manera que recuperarà tots aquells dies o viatges que no va poder utilitzar des del 14 de març.

En aquest cas, els títols mensuals (T-usual, T-grup i T-familiar) no s'han d'haver usat entre el 14 de març i l’11 d’abril, i els títols trimestrals (T-jove, T-trimestre i T-70/90 FM/FN), entre el 14 de març i el 10 de juny.

El procediment de recuperació es podrà fer entre l'1 de juliol i el 31 de desembre d'enguany.

Si vas utilitzar el títol durant el confinament

Els usuaris que hagin utilitzat el transport públic més enllà del 14 de març probablement el sistema de validació no permetrà fer un canvi de caducitat de la targeta i el missatge que apareixerà serà "Títol caducat". En aquest cas, la persona interessada haurà de recórrer a la compensació via formulari.

En el formulari, habilitat per l'ATM, cal registrar les dades de cada títol i persona, que permetrà analitzar, cas per cas, el dret de compensació. El formulari demanarà, entre d’altres, la imatge del títol a compensar per ambdues cares, per obtenir les dades precises d’utilització, a més de documentació personal i laboral que certifiqui la pertinença a un servei essencial, si s’escau.

Un cop rebuda la informació, l’ATM valorarà el dret a compensació i quantificarà els dies; a partir d’aquí, generarà un abonament que incorporarà viatges il·limitats per al nombre de dies que es determini en cada cas. La persona podrà recollir l’abonament a partir del dia 1 de setembre en un punt de recollida. Aquests títols tindran validesa fins al 31 de març de 2021, i la compensació via formulari es podrà sol·licitar durant tot el 2020.

600.000 títols a compensar

L'ATM calcula que hi ha uns 600.000 títols a compensar, que no es van poder utilitzar durant el confinament i han caducat sense haver-los pogut aprofitar com estava previst.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat