En un moment en què el turisme es troba especialment colpejat per la pandèmia i que està pendent la recerca de noves companyies per reindustrialitzar la planta de Nissan a la Zona Franca, Quim Torra ha decidit substituir l'Ángeles Chacón —l'última dirigent que manté el carnet del PDeCAT— per Ramon Tremosa a càrrec de la Conselleria d'Empresa i Coneixement. El nou membre del Govern prendrà possessió del càrrec aquest dijous a les 18 hores. 

Ramon Tremosa (1965) va ser durant 10 anys eurodiputat independent al Parlament Europeu per CiU i, posteriorment, el PDeCAT, també adscrit al grup dels liberals (ALDE). A Brussel·les, el nou conseller es va especialitzar en les carteres econòmiques com a membre de la Comissió d'Economia i ponent dels informes sobre supervisió financera del Banc Central Europeu.

La seva etapa a Brussel·les

Aquestes tasques, i el fet que els liberals el nomenessin coordinador del grup en Economia, li van permetre mantenir contactes amb el llavors president del BCE, Mario Draghi, o l'actual vicepresidenta i comissària de Competència, Margrethe Vestager. També va treballar en Transports, en qüestions com el corredor mediterrani o el dèficit en infraestructures a Catalunya. Actualment, exercia com a professor d'Economia a la UB.

A Brussel·les, Tremosa va coincidir amb l'actual president d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller d'Acció Exterior, Raül Romeva, que llavors militava en ICV. Tots van impulsar diverses iniciatives a la capital catalana per defensar l'ús del català en les institucions o el dret a decidir.

Malgrat que Tremosa va aconseguir ser el coordinador d'Economia dels liberals, durant la segona legislatura les relacions amb el seu grup parlamentari es van tensar per la incorporació de Ciutadans, el gir independentista del PDeCAT i l'actitud del líder d'ALDE, Guy Verhofstadt, amb el procés independentista català.

De fet, el partit liberal va acabar expulsant el PDeCAT de la formació l'octubre de 2018, al·legant incompatibilitats pel seu paper en el cas de corrupció del 3%. Tremosa, per això, mai no va quedar fora del grup parlamentari. En les últimes eleccions a l'Eurocambra, l'any passat, ja no es va presentar.

Candidat al Congrés

Tremosa va ser sisè en les llistes de JxCat a les eleccions al Congrés d'abril del 2019, però no va aconseguir escó. L'economista va assegurar que no repetiria en els comicis de tardor, i va tornar a treballar com a professor en la universitat, tasca que ja havia fet abans de començar en política.

Tremosa ha escrit diversos llibres, entre ells alguns sobre els seus anys d'experiència a Brussel·les i la política econòmica com 'L'Europa que han fet fracassar', 'Dos europas' o 'Què fan els bancs centrals'. L'assessor de Tremosa durant gairebé tota la seva etapa a Brussel·les, Aleix Sarri, és l'actual mà dreta de Puigdemont a Brussel·les i va ser cap de política internacional del president Quim Torra.

 

Imatge principal: Ramon Tremosa, nou conseller d'Economia de la Generalitat. Foto: ACN