Ja fa tres mesos que Rússia va començar la invasió d'Ucraïna. En aquests 90 dies de guerra, la immensa majoria de les empreses occidentals que operaven a Rússia han fugit del país per por a les sancions dels seus països i per mostrar la seva disconformitat a la guerra. Aquest dijous, el president rus, Vladímir Putin, ha assegurat davant del Fòrum Econòmic Eurasiàtic que la sortida d'aquestes empreses del mercat rus pot ser, fins i tot, beneficiós per a l'economia de Rússia. A més, el mandatari rus ha afegit que els qui imposen sancions, els països occidentals principalment, es fan mal a si mateixos. "Molts dels nostres socis d'Europa, per exemple, van anunciar la seva sortida. Si mirem a les empreses que van marxar, pot ser per a bé", ha afirmat Putin.

De fet, segons els càlculs russos, sempre optimistes a escala econòmica en els últims mesos, unes 1.000 empreses estrangeres han abandonat el mercat rus en els tres mesos que dura ja la invasió d'Ucraïna. Dins d'aquest miler d'empreses trobem tots tipus de multinacionals, des d'empreses tecnològiques fins a grans multinacionals de menjar ràpid. En aquesta línia, Putin ha subratllat que el menyspreu dels interessos d'altres països en l'àmbit de política i la seguretat "condueix al caos i a commocions econòmiques".

Per contra, Putin ha posat en relleu que a les economies desenvolupades no s'havien registrat nivells d'inflació tan alts des de fa més de 40 anys i ha afegit que la desocupació i l'atur està augmentant a occident, per acabar ha advertit que "les crisis globals s'agreugen en àmbits tan sensibles com l'alimentari", una clara amenaça cap a occident que lliga amb les últimes acusacions d'Ucraïna cap al règim rus, que ha denunciat que l'exèrcit eslau està robant magatzems de blat a Ucraïna. En aquest sentit, el mandatari ha tret pit que Rússia continua sent el primer exportador mundial de blat.

Les sancions serveixen per afeblir països amb polítiques independents

Durant la seva intervenció, el president rus també ha aprofitat per comentar les sancions que està patint el seu país, sobre les que ha assegurat que l'únic objectiu que tenen és "contenir i afeblir" als països que despleguen polítiques independents. En aquest sentit, ha assegurat que "cap gendarme mundial podrà detenir aquest procés global natural", ja que "no hi ha forces que aconsegueixin per a això i, finalment, pels problemes interns, perdran les ganes". "Entenem els enormes avantatges tecnològics en les economies desenvolupades. No pensem renunciar a elles. Ens volen treure una mica d'aquí, però en el món actual això és irreal, impossible", va dir.

El mandatari rus també ha subratllat que a un país com Rússia, tret que ella mateixa vulgui aïllar-se darrere d'una muralla, "ningú pot marginar-lo". "Als països occidentals estan convençuts que poden titllar de la política mundial, de la cultura i l'esport a qualsevol que tingui el seu propi punt de vista i estigui disposat a defensar-lo", va assenyalar.

Nous acords comercials 

En el fòrum, previ a la cimera de la Unió Econòmica Eurasiàtica (UEE) d'aquest divendres, que agrupa a Rússia, Bielorússia, Armènia, Kazakhstan i Kirguizistan, Putin també ha volgut posar l'accent en negociar nous acords que complementin la regles de l'Organització Mundial del Comerç (OMC). En aquests acords, per al president rus és important "posar atenció no només als aranzels, sinó també a una altra mena de barreres, la qual cosa pot donar un efecte important sense posar en risc les economies nacionals".

Inicialment, la iniciativa de Putin preveia també la possibilitat de participació en la Gran Euràsia de països europeus. Per això, Putin ha demanat dissenyar una estratègia de desenvolupament d'una "gran associació eurasiàtica" en línia amb els nous reptes internacionals, entre els quals ha destacat els intents de contenir als països amb polítiques independents. "Ha arribat l'hora de dissenyar una estratègia integral de desenvolupament d'una gran associació eurasiàtica que ha de reflectir els desafiaments clau que afrontem", ha sentenciat Putin. La UEE, liderada per Rússia, es va constituir formalment l'1 de gener de 2015 i abasta un territori de poc més de 20,8 milions de quilòmetres quadrats amb més de 182 milions d'habitants.