Moscou saqueja el graner d'Europa. L'Executiu ucraïnès acusa Rússia de requisar les collites de cereal trobades a les zones ocupades durant la invasió. El viceministre de Política Agrària d'Ucraïna, Tares Vysotski, ha declarat aquest dissabte que les tropes russes ja han confiscat "diversos centenars de milers de tones" i ha manifestat tenir por perquè confisquin també la resta, en declaracions televisades citades per l'agència ucraïnesa RBC recollides per Efe. Aquesta denúncia arriba després que s'hagi viralitzat un vídeo a les xarxes socials on es veu una columna de vehicles marcats amb la 'Z' de l'exèrcit rus a Melitòpol, suposadament transportant gra plantat al sòl ucraïnès cap a Rússia. A més a més, el portal informatiu ucraïnès 'LB' va denunciar fa una setmana que a la regió de Kherson, que es troba sota control rus des del principi de la guerra, les forces de Moscou només permeten als agricultors sembrar si es comprometen a cedir el 70% de la seva futura collita de manera gratuïta.

Tones de cereal

L'assessor Vysotski calcula que en els territoris sota control rus hi ha emmagatzemats un milió i mig de tones de gra, element clau de l'economia ucraïnesa i de la cadena d'alimentació mundial, tot i que ha assenyalat que és d'esperar que les forces de Moscou confisquin gran part de les reserves. I és que les cadenes d'abastiment russes no travessen el seu millor moment, i pateixen les conseqüències d'una guerra que s'allarga sense instaurar la llei marcial, l'eixida d'empreses multinacionals i les sancions imposades per occident. Algunes imatges i fonts ucraïneses suggereixen que hi ha parts de Rússia on és difícil aconseguir béns bàsics com ara el sucre.

El graner d'Europa

La guerra d'Ucraïna ha colpejat les seves enormes exportacions de blat i altres cereals, fet que segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha contribuït la pujada dels preus a escala mundial no vists des de 1990. Abans de l'esclat de la guerra el 24 de febrer, Ucraïna exportava cada mes cinc milions de tones de productes agrícoles a través dels ports d'Odessa i Mikolàiv, que ara es troben bloquejats. Ucraïna era la tercera productora mundial d'ordi i se situava en quart i cinquè lloc amb relació a les exportacions de civada i de blat de moro, respectivament.