El ruble rus ha arribat aquest dimarts al seu valor màxim amb relació al dòlar des del març de 2018. Aquesta situació ha arribat després que la Borsa de Moscou hagi fixat les cotitzacions oficials a 57,59 rubles per dòlar. Això es tradueix en el fet que el dòlar i l'euro han caigut un 0,48 % i un 0,72 % respectivament amb relació a la moneda russa, quedant-se en 56,61 i 58,59 rubles. Aquest gran repunt de la moneda russa arriba només tres mesos després de l'inici de la guerra a Ucraïna que es va traduir en la imposició de sancions econòmiques a Rússia contra les reserves del Banc Central de Rússia o l'exclusió de diversos bancs russos del sistema internacional de pagament SWIFT. Tot plegat va fer caure la moneda un 30% fins a xifres mai vistes des de la caiguda de l'URSS, una situació que ha canviat diametralment en aquests últims mesos, la gran pregunta és, ha pogut Rússia realment fer front a les sancions? O, per contra, és un maquillatge propagandístic del Kremlin?

El primer que ve al cap sabent que el ruble, aparentment, estigui fort és que les sancions imposades per occident no estan tenint l'efecte desitjat, però no és del tot així, ja que amb l'exclusió de Rússia dels mercats internacionals, el govern del país pot fixar el preu del ruble que vulgui, perquè no hi haurà conseqüències als mercats. Com hem dit abans és la borsa de Moscou qui fixa el preu de la cotització del ruble. Dit això, podem assegurar, a primera vista, que, en efecte és una operació de propaganda, una mera cortina per tapar la realitat i, per què? Doncs bé, avui en dia aquells que compraven dòlars amb rubles, els ciutadans i empreses russes, ja no poden fer-ho perquè les empreses internacionals han marxat de Rússia, la fuga d'empreses, aquí, sí que ha estat de veritat perquè l'amenaça de les sancions dels països occidentals és real. 

I com sabem que la fuga d'empreses ha estat real, gràcies a la balança d'exportacions. Segons ha publicat l'Institut Internacional de Finances (IIF), durant l'últim mes d'abril, aquesta balança va pujar exponencialment, fet que es pot deure a dos factors, o bé han augmentat de forma considerable les exportacions o les importacions s'han desplomat. Tenint en compte que les exportacions russes, basades principalment en el petroli i el gas han caigut a causa de les sancions, l'única opció viable és la segona i podem afirmar l'èxode d'empreses.

Aquesta situació, a part de dir-nos que la posició del ruble és completament fictícia, també ens indica que les sancions sí que estan sent efectives, potser a curt termini només es nota en què ja no hi haurà McDonald's o botigues Apple, i la indústria russa pot seguir funcionant a ple rendiment. Ara bé, si no importes els materials necessaris per al funcionament de la indústria, a aquesta se li acabarà l'estoc i es veurà abocada a una aturada indefinida. I es pot dir això perquè Rússia no és un país autosuficient i no té tota la cadena de valor disponible dins de les seves fronteres i no tot es pot importar de la  Xina, que sembla que és el que està intentant Rússia. Tot plegat, si no es reverteix la situació, està portant al país dirigit per Vladímir Putin al que podria ser una crisi sense precedents, i més tenint en compte que, segons les previsions, la guerra ja ha provocat que Rússia estigui cap a veure com el seu PIB disminueix un 11,2%. 

Quins plans té Putin al cap per superar la situació?

Dins del que sabem, ara Rússia ha esdevingut un país completament hermètic i només podem accedir a allò que vol el règim i precisament el que hem pogut veure és com Putin ha dedicat una quantitat considerable d'hores a dirigir-se als seus conciutadans, i a la resta del món, per assegurar que Rússia no s'està veient afectada per les sancions. D'aquesta estratègia, podem deduir com el president rus està intentant preparar el país per a una cursa de fons davant de l'afectació de les sancions i intentar que desgastin el país el menys possible. De moment, Moscou ja ha dit que impugnarà les sancions sobre les seves reserves de divises als tribunals i també ha amenaçat amb una demanda si considera que s'està incomplint el deute a causa de la congelació d'actius.

De fet, el que està passant és que, a la pràctica, Rússia s'està preparant per a un aïllament financer en tota regla, un aïllament que, de fet, ja ha arribat. Amb les sancions bancàries, per exemple, el que s'està fent per habilitar els pagaments amb targetes és incentivar l'ús del Sistema Nacional de Targetes de Pagament, més conegut com a Mir, que en els últims anys ha crescut de manera exponencial. Segons dades de la CNN del Banc Central Rus, el país va emetre durant l'any 2021 més de 113 milions de targetes bancàries basades en aquest sistema, davant dels 1,76 milions del 2016, que es va traduir en el fet que l'any passat, un una quarta part de tots els pagaments de targetes a Rússia es van fer a través d'aquest sistema Mir.