El preu màxim de la bombona de butà un cop inclosos els impostos experimentarà aquest dimarts, 16 de maig, un nou increment del 5%, fins als 14,18 euros, i acumularà augments del 26% des del juliol de l'any passat, segons una resolució del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital publicada aquest dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Aquest augment, provocat per aspectes com l'encariment de la matèria primera, és la màxima permesa per l'actual sistema de revisió de preus. Continuarà existint un dèficit d'ingressos que es tindrà en compte a l'hora de revisar els preus en els següents bimestres. Ja en la revisió anterior, l'augment de costos hauria obligat a incrementar molt més el preu, un 14%, fins als 14,74 euros, si no existissin límits per a les revisions.

Amb el nou augment, el butà acumula cinc revisions bimestrals a l'alça pel que fa al nivell fixat pel govern central el juliol del 2016, d'11,25 euros. Aquest mes, la bombona ha tocat terra després d'unes seqüències de caigudes que l'havien abaratit un 35% des dels nivells del 2015.

Malgrat les noves pujades, el butà es troba encara un 19% per sota dels 17,5 euros registrats fins al març del 2015. La diferència pel que fa a aquell màxim és de més de 3 euros.

Variacions

L'augment d'aquest dimarts es durà a terme després de l'increment del 5% del març i el gener d'aquest any, del 4,7% del novembre del 2016 i del 4% del setembre de l'exercici passat. Els increments contrasten amb els descensos del 5% tant al juliol com al maig i març del 2016. El gener del 2016, el preu màxim va augmentar un 3%.

El nou increment de preus, elaborat d'acord amb un mecanisme de revisió automàtica, és el quart que afronta el nou govern espanyol. La revisió la fixa el Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital, però depèn de la cotització de la matèria primera als mercats internacionals i de la variació del tipus de canvi.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les cases, envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilos, amb una tara superior a 9 quilos.