L'ombra de la cancel·lació del Mobile World Congress no s'esborra, i encara caldrà temps perquè s'oblidi. Avui ha tornat a ser tema de pregunta en una conferència en l'esmorzar-col·loqui organitzat per Foment del Treball i PwC, en què el convidat ha estat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. El conseller ha assegurat que si hagués hagut "un cas de coronavirus durant el Congrés de Mòbils de Barcelona hauria estat "la fi per a tots" i que l'opció de cancel·lar l'esdeveniment era l'única opció davant la situació de pànic provocada pel virus.

Puigneró ha explicat que hi havia tres opcions: la primera era seguir endavant amb el congrés amb la meitat dels pavellons, amb la qual cosa "la imatge hauria estat fatal"; la segona, ajornar-lo uns mesos, cosa que ha considerat la "pitjor" opció, i que a més, fonts de Fira han assegurat a aquest diari que seria molt complicat trobar unes altres dates perquè hi ha congressos cada mes; o suspendre'l, que finalment va ser la decisió que es va prendre, perquè, "si hagués hagut un cas de coronavirus al congrés, hagués estat el final per a tothom". 

Així doncs, Puigneró no ha sortit del guió preestablert entre els agents participants del congrés i ha insistit, una vegada més, que l'única opció era cancel·lar l'esdeveniment d'enguany i "conjurar-nos per fer el 2021 el millor Mobile". Alhora, ha afirmat que "no hi ha cap dubte" que la GSMA (l'entitat organitzadora del congrés) vol seguir fent el congrés a Barcelona.

Ha recordat que durant els darrers anys, el Mobile ha hagut de "capejar" amb diferents problemes i que enguany, a mida que s'acostaven les dates, pensava en quina amenaça seria la que haurien d'afrontar. Tot i que ha mostrat el seu respecte al dret a la vaga, ha dit que un mes abans del Mobile, molts sectors, com els taxistes, el sector del transport o la neteja de l'Aeroport de Barcelona, es posaven a fer vaga i això "no ajuda".

Però aquest any era l'edició perfecte: conflicte polític relativament calmat, govern espanyol format, cap vaga convocada... "Aquest any ho teníem tot controlat i pensàvem que tindríem el Mobile més tranquil de la història", ha assegurat Puigneró, i, llavors, va aparèixer un "fenomen exterior que va començar a provocar una por escènica" i ha reconegut que el dia que va caure Ericsson va començar a veure que la cosa no anava bé.

Ha atribuït la decisió de les grans corporacions de suspendre la seva presència al Mobile a no voler afrontar el risc d'enviar treballadors aquí i que agafessin el virus. Durant la seva conferència, Puigneró ha explicat que tenir l'esdeveniment tecnològic "més important del món", serveix com a element tractor per impulsar el sector tecnològic a Catalunya i com a "palanca imprescindible" per tirar endavant amb l'actual "revolució digital"