Un missatge "de confiança, de seguretat, de calma, de col·laboració i de futur". Aquesta ha estat la resposta durant la roda de premsa de la GSMA i les administracions implicades —Fira de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, Ajuntament de l'Hospitalet, Generalitat i govern espanyol— en la celebració del Mobile World Congress (MWC), l'esdeveniment tecnològic més important d'Europa que se celebrava a Barcelona, però que ja no serà. El motiu? La por generada pel coronavirus, que ha provocat un degoteig de baixes de les empreses. La culpa? Sembla que de ningú, "ha estat una decisió de força major". La responsabilitat de les conseqüències? Encara no està clar. L'impacte econòmic? "És molt aviat per dir-ho". 

No és un bon dia per a la GSMA. "Un dia trist", com ha dit el mateix conseller delegat de la patronal, John Hoffman, que ha explicat que abans de decidir suspendre el Mobile 2020 "hem analitzat moltes coses amb detall. En un principi el que volíem era reduir l'esdeveniment, però tots els nostres compradors ens van dir que no vindrien a una versió reduïda". Tot seguit "vam plantejar ajornar l'esdeveniment a unes altres dates, però és impossible". 

La cancel·lació d'enguany inclou també la suspensió del YoMo i el 4YFN. Amb tot, des de la GSMA s'ha volgut convidar tothom a l'edició del MWC 2021, que "serà sens dubte la millor de la història" i no es planteja que no es faci a Barcelona. Aquest també és el missatge de futur que tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; com l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, han volgut deixar clar: "L'edició del Mobile 2021 serà a Barcelona i ha de ser la millor de la història". 

El president de la GSMA, Mats Graryd, ha descartat que hi hagi "cap altra raó, a part del coronavirus", i lamenta que s'hagi hagut de cancel·lar, però assegura que és un tema de "força major". La gran crítica que ha rebut la cancel·lació ha estat el fet que altres fires no s'han suspès, com la tecnològica ISE d'Amsterdam, que s'ha desenvolupat amb tota normalitat a la capital dels Països Baixos. Davant d'aquest fet, Graryd ha etzibat que "el que els altres esdeveniments facin no és el nostre tema".

La gran pregunta: Qui pagarà els plats trencats? És la pregunta que ningú ha sabut o ha volgut respondre. "És una qüestió de força major", han explicat Hoffman i Graryd, tirant pilotes fora a l'hora d'assumir responsabilitats econòmiques. Tot i que ningú s'ha atrevit a posar una xifra de l'impacte econòmic que suposa un no-Mobile, agafant l'edició de l'any passat com a punt de partida, es calcula que l'MWC hauria deixat gairebé 500 milions d'euros a la ciutat, més de 100.000 assistents —entre els quals 8.000 CEO—, i uns 14.000 contractes de treball.

Pel que fa a Fira de Barcelona, el Mobile aporta prop del 30% de la facturació anual, de manera que la cancel·lació podria ser molt perjudicial per als comptes del 2020. Preguntat per això, tant el director general de Fira, Constantí Serrallonga, com el seu president, Pau Relat, han asseverat que "és aviat per avaluar-ne les conseqüències, s'han fet els deures i fa temps que des de Fira mirem de diversificar el negoci, tenim una gran capacitat comercial i la solvència està absolutament garantida". 

"Tot estava preparat per tenir la millor edició del Mobile, però per causes alienes a nosaltres, per una situació global excepcional, ahir GSMA va prendre la decisió de cancel·lar", ha assegurat l'alcaldessa Ada Colau. "Hi ha hagut una alarma global de manera excepcional i imprevista", ha lamentat Colau, que ha destacat que la cancel·lació té "impactes econòmics" i afectarà la feina de "moltíssima gent". Amb tot, Colau ha destacat la col·laboració entre totes les parts i ha demanat treballar per fer de l'edició de l'any vinent la millor de la història.

Per la seva banda, el conseller Puigneró ha asseverat que "en això del Mobile World Congress anem tots a una", i ha volgut enviar un "missatge de tranquil·litat, calma i confiança absoluta" en els sistemes sanitaris i en la capacitat de la ciutat i el país de seguir treballant en un ecosistema tecnològic referent a Europa. "Ha estat una qüestió global. Sobretot, de por global", ha lamentat, remarcant que a Catalunya "no hi ha cap cas de coronavirus".

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, també ha indicat que l'Organització Mundial de la Salut no ha implantat restriccions de moviment de persones ni mercaderies i que "no hi ha motius de salut pública que puguin fer trontollar esdeveniments". Amb tot, ha expressat respecte per la decisió de la GSMA i s'ha compromès a seguir treballant per a les properes edicions del Mobile.