El vicepresident del Govern i conseller de Territori i Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ​i la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra, ha exigit aquest dijous al govern espanyol que s'accelerin iniciatives ferroviàries com el corredor mediterrani o el traspàs de les competències sobre Rodalies. Tots dos vicepresidents s'han reunit a València a la seu de la vicepresidència, aprofitant la visita de Puigneró per presentar al Centre Octubre el projecte AINA, que busca "ensenyar el català a les màquines", perquè l'entenguin i el parlin.

En aquesta línia, Puigneró ha indicat que hi ha reptes comuns entre tots dos territoris que porten pendents des de fa anys, com el corredor mediterrani, que "no pot esperar més" no solament per motius econòmics, sinó també mediambientals. El conseller ha defensat a més la necessitat d'apostar pel transport públic, com les Rodalies, amb una política "eficient, eficaç i ben gestionada", cosa que en aquests moments "no passa" i, per tant, cal exigir que el traspàs "integral" de les Rodalies ferroviàries "es faci ja", sense "mitges tintes".

Així mateix, ha plantejat que les mesures del govern central per atendre les repercussions de la guerra a Ucraïna es gestionin de manera "menys centralitzada", ja que els executius regionals i locals són els que s'encarreguen no solament de la primera acollida de les persones ucraïneses, sinó de l'atenció sanitària o educativa, per la qual cosa són necessàries més ajudes. 

Reivindicar el corredor conjuntament

Per l'altra part, Oltra ha destacat la importància que el País Valencià i Catalunya segueixin reivindicant de manera conjunta el corredor mediterrani, una infraestructura "fonamental per a l'economia de l'arc mediterrani, i especialment per a la internacionalització de les empreses". Per això, ha mostrat la voluntat del govern valencià de continuar treballant en col·laboració amb les regions mediterrànies veïnes per aconseguir la finalització d'aquesta infraestructura com més aviat millor, i ha recordat que compten amb el "suport addicional" del valencià Josep Vicent Boira, comissionat per al desenvolupament del corredor mediterrani. "Boira és una persona amb molta tenacitat i interès perquè aquest projecte vagi endavant i que es compleixin els tràmits de contractació el més ràpid possible, perquè podem veure aquesta obra molt ràpid al servei de la ciutadania, de les nostres economies i al servei de la lluita contra l'emergència climàtica", ha assenyalat Oltra.

La vicepresidenta ha assenyalat que durant la reunió han pogut compartir "com és governar en aquests temps difícils en els quals es passa d'una crisi a una altra" i com es fa des de governs plurals a la Comunitat Valenciana i Catalunya, "des de mirades diferents, però també aprofitant la intel·ligència col·lectiva al servei d'un projecte comú". Oltra ha indicat que també han tractat els problemes pels quals travessa el servei de trens de Rodalies i han mostrat el seu acord en "la necessitat de posar ordre en el caos" i "que siguin gestionades des de les comunitats autònomes", com ha reivindicat el govern de Ximo Puig. Per a la vicepresidenta, resulta "impensable" que un projecte de mobilitat sostenible, com és el ferrocarril, en l'actual moment d'emergència climàtica "no sigui gestionat i integrat en la mobilitat de proximitat".