El divulgador ambiental Jose Luis Gallego recull a Circulando cap a una nova economia, editat per Profit, prop d'una trentena d'exemples de casos d'èxit de països, ciutats, grans companyies i modestos negocis que mostren la important aposta per l'economia circular que estan realitzant moltes empreses per avançar cap a un desenvolupament més net, sostenible i en harmonia amb el planeta.

Segons l'opinió de l'autor, "alguna cosa s'està movent als diferents sectors productius i cada dia són més les empreses que estan realitzant canvis en els seus processos per avançar cap a un model més responsable i sostenible". "Tan inexacte és a dir que l'economia circular està sent abraçada per tots, com injust és negar que s'estan produint canvis i que existeixen experiències reeixides. La finalitat d'aquest llibre és precisament mostrar-les i compartir-les per fomentar el seu arrelament en el teixit empresarial", afegeix.

En format de guia de camp, Circulant cap a una nova economia incorpora exemples de companyies amb un ferm propòsit d'adaptar el seu model de negoci als nous temps i prestar una especial atenció a cura del medi ambient.

Algunes d'elles són el líder de la distribució d'aigua mineral i beguda refrescant amb dispensador a Espanya, Aquaservice, companyia d'economia circular nativa; Cerealto Siro Foods, companyia familiar multinacional fabricant de productes d'alimentació derivats del cereal per a grans retailers i companyies marquistas que el 2018 va assolir l'objectiu d'abocament zero en totes la seva fàbriques d'Espanya i Portugal; la multinacional sueca Ikea, la marca de decoració de la llar que ha dissenyat la col·lecció de roba de productes tèxtils Musselblomma, elaborats a partir de plàstics de la Mediterrània; o Knorr, marca internacional d'Unilever que aposta per una nova manera de produir i distribuir aliments més eficaç i sostenible gràcies a l'ús eficient dels recursos naturals, l'eficiència energètica, la reducció de residus o el compromís amb la conservació de la biodiversitat.

Crisi climàtica

Davant del repte global de la crisi climàtica, Gallego explica que la sostenibilitat ha de ser entesa com una oportunitat per al desenvolupament empresarial en lloc de com un obstacle. Un desenvolupament que, en tot cas, ha de ser reformulat per encaixar-lo en els límits que marca el planeta i que mai no haurien d'haver-se sobrepassat.

Davant d'això, l'economia circular planteja així un nou model de desenvolupament, sostenible i responsable, basat en el respecte a aquests límits. Relata que és hora de deixar d'externalitzar els costos mediambientals que genera l'activitat econòmica i aprofitar les oportunitats de reducció per guanyar en eficiència i, per tant, en competitivitat. L'activitat empresarial s'obre ara a un nou entorn econòmic, un ecosistema on el respecte al medi ambient passa a convertir-se en un dels principals actius.

Jose Luis Gallego és divulgador ambiental i assessor en sostenibilitat. Ha publicat una trentena de llibres sobre medi ambient i desenvolupament sostenible amb les principals editorials del país. Amb una trajectòria de més de 25 anys en ràdio (Cadena SER, RNE i Punto Radio) en l'actualitat col·labora en el programa Julia en l'Ona, que presenta i dirigeix Julia Otero a les tardes d'Onda Cero.

Ha estat columnista d'opinió d'El País i El Periódico, i actualment escriu setmanalment per a La Vanguardia i eldiario.es. Director i presentador de documentals i sèries de televisió, ha publicat nombrosos articles i reportatges sobre naturalesa i medi ambient en revistes com National Geographic, Ronda Iberia o Muy Interesante.

Participa en cursos universitaris i desenvolupa una intensa tasca com a assessor en sostenibilitat per a empreses i com a impulsor de l'economia circular a les escoles de negocis. És Enginyer de Muntanyes d'Honor per la Universitat Politècnica de Madrid i ha rebut nombrosos premis nacionals i internacionals per la seva llarga trajectòria en defensa del medi ambient i el desenvolupament sostenible.