Des del mes d'octubre, la situació política a Catalunya ha estat marcada per la incertesa, la imposició del 155 i un estira i arronsa entre el govern espanyol i el govern català. Avui, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha fet un balanç de l'impacte econòmic d'aquesta situació, i ha assegurat que l'impacte ha estat limitat i desigual per sectors, "però és necessari que es resolgui la situació política el més aviat possible".

"Ens trobem en un context d'incertesa permanent", ha assegurat Valls. "Una incertesa que es desplaça, però mai desapareix" ha matisat, fent referència a la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, d'ajornar el ple d'investidura. 

Creixement del 2,7% el 2018

Les previsions de creixement de l'economia catalana són, segons la Cambra, del 2,7%. Unes previsions que han estat revisades a l'alça en dues dècimes, però sempre "pensant en una situació en què la crisi política es soluciona", explica Valls. "En cas que s'agreugi, caldrà revisar-les a la baixa". 

De tota manera, el Gabinet d'Estudis de la Cambra i AQR-UB estimen que el PIB català hauria augmentat un 3,2% interanual el 2017. Així doncs, Valls considera que "l'evidència disponible apunta a què l'impacte de la política sobre l'activitat econòmica en el curt termini ha estat limitat i desigual per sectors", ja que ha afectat principalment el turisme, i en menor mesura el comerç i la construcció. 

Per sectors

El major pes de la indústria i les exportacions de Catalunya fa que el creixement català sigui major al del conjunt d'Espanya. Valls considera que si l'efecte no ha estat més fort és perquè globalment, l'economia es troba en un bon moment i Catalunya és competitiva, i per tant les exportacions continuen tenint un molt bon ritme. De fet, les exportacions han crescut més a Catalunya que a la resta d'Espanya. 

D'altra banda, el sector més tocat ha estat el turisme. Les pernoctacions a Catalunya de turistes estrangers han disminuït un 6,5%, però no podem oblidar l'atemptat de l'agost a Barcelona. 

L'ocupació, a bon ritme

Valls ha valorat positivament les dades de l'última Enquesta de Població Activa (EPA), i ha assegurat que "el context polític no ha afectat el sector de la ocupació de manera significativa".

D'altra banda, sobre la creació neta d'empreses, Valls explica que "s'ha produït una disminució a Catalunya molt més intensa que a Espanya". El descens observat podria explicar-se com un retorn al pes relatiu que li correspon a Catalunya, "pero no podem descartar que la política" hi tingui a veure. L'indicador de confiança empresarial mostra per tercer trimestre consecutiu una evolució més negativa a Catalunya que a Espanya, però tot i que no ho assegura, el president diu que "és possible que la caiguda forta del tercer trimestre tingui a veure amb el context polític". 

Efectes a mitjà i llarg termini

Els efectes es poden evitar "si es soluciona l'encallament polític" generant propostes i formant un govern a Catalunya, ha assegurat Valls. De tota manera, l'estudi de la Cambra assegura que els efectes a mitjà i llarg termini encara són reversibles si es resol el conflicte. 

A llarg termini, "cal alertar del risc que la conflictivitat política afecti negativament les decisions de localització d'inversions i atracció de talent, tant a Catalunya com a la resta d'Espanya". De tota manera, l'informe constata la fortalesa i resistència de l'economia catalana i crida als polítics "a fer la seva feina".